De laatste jaren wordt hard gewerkt aan de uitrol van het glasvezelnetwerk en het veroveren van de harten van Nederlanders voor deze geavanceerde techniek op het gebied van internet. Je zou kunnen zeggen dat glasvezelinternet met zijn ongeëvenaarde snelheid en betrouwbaarheid de manier waarop we verbinding maken met het internet aan het transformeren is. Maar hoe werkt glasvezelinternet eigenlijk? In dit artikel duiken we dieper in de technologie achter glasvezelinternet. Geïnteresseerd? Doe snel de glasvezelpostcodecheck om te zien of jij ook kunt overstappen op glasvezelinternet.

Het fundament: de glasvezelkabels

Het hart van glasvezelinternet wordt gevormd door de glasvezelkabels zelf. Dit is dan ook waar het technologische hoogstandje begint. In tegenstelling tot de traditionele koperen kabels die gebruikt worden voor DSL- en kabelinternetverbindingen zijn glasvezelkabels gemaakt van uiterst dunne en flexibele strengen glas of kunststof. Deze vezels zijn extreem dun, vergelijkbaar met de dikte van een menselijke haar, maar hun kracht en duurzaamheid zijn desondanks indrukwekkend te noemen. Deze dunne vezels vormen de ruggengraat van de ultrasnelle internetverbindingen waar we vandaag de dag van kunnen profiteren. Ze zijn in staat om enorme hoeveelheden gegevens te dragen, maar wat ze echt buitengewoon maakt, is hun vermogen om gegevens over lange afstanden te verplaatsen met slechts een minimaal verlies van signaalsterkte.

Licht als drager

Toch zijn we nog niet toegekomen aan het échte geheim van glasvezelinternet, want dat is namelijk het gebruik van licht als drager van gegevens. Dit in tegenstelling tot elektrische signalen, zoals bij koperen kabels het geval is. Glasvezel gebruikt lichtpulsen om gegevens over te brengen. Deze lichtpulsen worden als een soort morsecode door de vezels gestuurd. Wat dit zo nuttig maakt, is het feit dat lichtsignalen veel sneller kunnen reizen dan elektrische signalen. Dit betekent dat gegevens razendsnel van de ene kant van de glasvezelverbinding naar de andere kunnen worden gestuurd. Bovendien wordt het licht intern gereflecteerd binnen de vezel, wat zorgt voor het eerdergenoemde minimale verlies van signaalsterkte. Dit betekent dat zelfs over lange afstanden de zogenaamde gegevensintegriteit behouden blijft. Daardoor is glasvezel dus een uitstekende keuze is als je als consument of bedrijf op zoek bent naar een betrouwbare internetverbinding.

Zender en ontvanger

Toch is er nog meer nodig om glasvezelinternet te laten werken. De zender en de ontvanger zijn twee cruciale componenten bij glasvezel. De zender speelt is essentieel voor het omzetten van elektrische signalen in lichtsignalen die geschikt zijn voor verzending via de glasvezelkabel. Dit proces noemt met ook wel ‘modulatie’. De gemoduleerde lichtsignalen worden door de zender door de glasvezelkabel gestuurd. Aan de andere kant van de verbinding bevindt zich dan de ontvanger. Deze heeft de taak om de aankomende lichtsignalen te detecteren en weer om te zetten in elektrische signalen die begrijpelijk zijn voor je computer, smartphone of ander aangesloten apparaat. Dit proces noemen we dan weer ‘demodulatie’. Samen zorgen de zender en de ontvanger voor een naadloze internetverbinding.

Het is dus de combinatie van deze dunne glasvezelkabels, licht als drager van gegevens en geavanceerde zender- en ontvangerapparatuur die de kern vormt van wat glasvezelinternet mogelijk maakt. Het is een technologische triomf te noemen die onze manier van verbinding maken met de wereld aan het transformeren is en de drijvende kracht gaat zijn achter de toekomst van connectiviteit.