Schoonoord – Wigchers Internationaal Transport in Schoonoord kocht ruim drie jaar geleden de nog beschikbare kavels van 18.000 vierkante meter op het bedrijventerrein, waar Wigchers al jaren gevestigd is. Het totale terrein is nu 27.000 vierkante meter en is geheel ingericht. Een deel ervan werd benut voor de eigen uitbreiding en inmiddels zijn de kavels bebouwd met fraaie loodsen, die beschikbaar zijn voor de verhuur.

Lef

“Het zijn loodsen voor op- en overslag en verhuur, waarvan één geschikt is voor een bovenloopkraan. We ondernemen wel met lef. Als je ruimte aanbiedt, maar die eerst nog moet bouwen, dan krijg je nooit een huurder.” Dat stellen Hedy Smit-Wigchers en Aaldert Kuipers. Zij vormen samen met Jaap Wigchers de directie. Zij zijn alle drie nazaten van de oprichter van het bedrijf en het is dus een echt familiebedrijf.

Start

Hun overgrootvader, Louwrens Wigchers, begon in 1905. Hedy: “Als scheepsjager trok hij met een paard schepen, geladen met turf en landbouwprojecten door het Oranjekanaal en later ook andere producten. Zoon Jaap voegde zich in 1932 bij zijn vader en ging vanaf 1943 alleen verder met paard en wagen. Hij vervoerde onder meer brandstoffen, landbouwproducten en bouwmaterialen. Hij handelde in zand en nam grond- en wegwerk aan. Onze opa en oma kochten de eerste vrachtwagens en ze hadden als één van de eersten een kiepwagen. Dat ging natuurlijk veel sneller dan spitten. En Wigchers was de eerste die met een shovel bieten ging laden.”

Ontwikkeling bedrijf

In 1964 deed de zoon van Jaap en Aaltje Wigchers, Louwrens, zijn intrede in de zaak. Toen volgden de uitbreidingen elkaar op. Zes jaar later stonden er inmiddels drie chauffeurs op de loonlijst en kort erna werd het bedrijf de vennootschap Transportbedrijf Wigchers. Onder leiding van Louwrens en zijn vrouw Willy groeide het bedrijf gestaag en er werden bedrijven overgenomen. Tot 1990 was het bedrijf gevestigd aan de Brugstraat, toen vond de verhuizing naar de huidige locatie aan de Maatschappijweg plaats.

De leiding werd in 2008 overgedragen aan hun dochter Hedy en zoon Jaap. In 2017 voegde Aaldert Kuipers zich bij de directie.

Locaties

Alle werkzaamheden van Wigchers worden vanuit Schoonoord aangestuurd, maar in diverse plaatsen is een uitvalsbasis. “We hebben in totaal zo’n 250 opleggers. Een aantal klanten laden en lossen de opleggers zelf, wij brengen en halen dan lege en geladen opleggers vanuit één van onze standplaatsen om snel te kunnen schakelen. Een uitvalsbasis is er in Emmen, Hoogeveen, Gieten en Coevorden”, aldus Aaldert.

Wigchers Internationaal Transport verzorgt voor heel wat bedrijven het vervoer, bijvoorbeeld voor de NAM. Zij zijn actief op vele fronten, ook op het gebied van wegenbouw en de agrarische sector.

Redelijke speler

“Op het Europark in Coevorden verhuurt Wigchers ook hallen, net als in op vele locaties in Emmen”, vertelt Aaldert. En nu dus ook in Schoonoord. Hedy vult aan: “We zijn een redelijke speler op het gebied van investeren, bouwen en herbouwen. We doen veel in eigen beheer en met vaste partners.” Aaldert stelt “Het gaat niet om wie je bent, maar wie je kent.”

Gezond bedrijf

Bij Wigchers werken zo’n 130 mensen. De jongste is 17, de oudste is 74. De term familiebedrijf zet zich ook bij deze mensen voort, want er zijn diverse vaders en zonen die actief zijn in het bedrijf. Wigchers is al dertig jaar leerbedrijf.

De continuïteit van het bedrijf op lange termijn is belangrijk. “We zijn een financieel gezond bedrijf en duurzaamheid en veiligheid staan hoog in het vaandel”, aldus Hedy. Wij kijken naar alternatieve brandstof, andere mogelijkheden van duurzaamheid en we trainen chauffeurs op hun rijgedrag.”

Het bedrijf was genomineerd voor de titel Drentse onderneming van het jaar. “Dat bracht wel aandacht en reuring. Het was mooi om wat positiefs in te brengen.”

Onderlinge magie

Aaldert en Hedy concluderen, ook namens Jaap, dat zij plezier aan hun werk beleven samen met hun medewerkers. “Dat werpt van beide kanten zijn vruchten af. We zijn teamspelers en leiden zelf op. Dan krijg je verbinding en onderlinge magie.”

Foto: Aaldert Kuipers en Hedy Smit-Wigchers.