Dalen/regio – Hoewel het in april nog onzeker was of de wedstrijd dit jaar wel verreden zou kunnen worden, gaat de PWZ Zuidenveldtour op zaterdag 18 september door. Het wielercomité heeft alles op alles gezet om dit jaar toch de wedstrijd te kunnen houden. Het vele extra werk is niet voor niets geweest en heeft geleid tot groen licht van zowel de KNWU als de internationale wielerbond UCI.

Het wordt alweer de 29ste editie van deze wedstrijd. De eerste editie was in 1992 met de later als topsprinter bekend geworden Jeroen Blijlevens als winnaar. In maar liefst elf ritten in de Giro, de Vuelta en de Tour de France kwam hij nadien als profwielrenner als eerste over de streep.

De wedstrijd door Zuidoost-Drenthe heeft altijd grote aantrekkingskracht op ploegen uit het binnenland, maar zeker ook op buitenlandse teams. Wie de Zuidenveldtour wint, trekt de aandacht van profploegen en is verzekerd van een vergrote kans op een profcontract. Op dit moment hebben zich 21 ploegen ingeschreven. Uniek is de deelname van acht buitenlandse ploegen uit zeven landen. Ploegen zijn onder andere Metec, Volker Wessels en het John Deer Cycling Team en uit Canada X-Speed United.

Start in Dalen

Net als andere jaren is de start om 12.00 in het centrum van Dalen. De finish is rond 16.30 uur aan de Vaart NZ in Nieuw-Amsterdam. Het parcours is dit jaar uitgebreid met de Muur van Emmen, waar het peloton serieuze hoogtemeters voor de kiezen krijgt.

Meer informatie, inclusief de route van 200 km met verwachte doorkomsttijden, staat op www.zuidenveldtour.nl

Rondemiss

Rondemiss is Xiamara Boxem, die na haar uitgestelde debuut van vorig jaar de medailles bij de eerste drie zal omhangen. Zij is de kleindochter van de vorig jaar helaas overleden Olf Boxem, medeoprichter én grote initiator van de Zuidenveldtour.

Rondemiss Xiamara Boxem