Regio – Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) geeft op haar website een aantal tips voor als u terugkomt van vakantie en het slim omgaan met water.

Doorspoelen leidingen

Tijdens de vakantie heeft het water in de leidingen een tijdje stilgestaan. Het water is niet meer vers. Spoel daarom eerst de waterleiding goed door. Spoel eerst de toiletten door. Op deze manier wordt al een groot deel van het water in de leidingen ververst. Open alle kranen in huis en laat het water een minuut rustig doorstromen. Spoel tenslotte de douche door. Houd de sproeikop onder water en leg een doek over de emmer. Zo wordt verspreiding van waternevel voorkomen. Vang het water op, want het water is nog wel te gebruiken voor bijvoorbeeld de planten.

Spitsuren

Op hete dagen schiet het waterverbruik omhoog. De vraag naar water is het grootst tussen 7.00 en 9.00 en 18.00 en 22.00 uur. Tijdens deze spitsuren kan op sommige plekken minder water uit de kraan komen. Help mee om dat te voorkomen, maar drink wel voldoende water en was uw handen.

Normaal huishoudelijk watergebruik hoeft geen probleem te zijn, maar probeer minder belangrijke zaken voor of na de avondspits te doen. “Zo houden we samen de druk op het water goed”, aldus de WMD.

Tips zijn: douche een minuutje korter, gebruik de bespaarknop van het toilet, was alleen met een volle (vaat)wasmachine en bij voorkeur niet tijdens de spitsuren. Geef in de tuin alleen de planten water die het nodig hebben en gebruik hiervoor liefst een gieter. Sla de wasbeurt van de auto een keertje over. Blijf vooral voldoende water drinken. Het is het beste om een zwembad in de tuin te vullen voor 7.00 uur of na 22.00 uur. Meer informatie staat op de pagina ‘Spitsuur in de waterleiding’.

Tuin

Geef de planten water als de zon niet fel schijnt: vroeg in de ochtend of laat in de avond. Anders verdampt het grootste deel van het water en daar hebben de planten niet zo veel aan. Gebruik een druppelsysteem of een gieter om dichtbij de wortels water te geven. Het veranderende klimaat is een extra reden om regenwater te bewaren. Meer tips staan op de pagina ‘Samen slim met water in de tuin’.