Coevorden – Inwoners van de gemeente Coevorden worden uitgenodigd om hun eigen levensverhaal te vertalen in een lied. In 2021-2022 is Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe, één van de projecten is de Coevorder Concertreeks. In De Fabriek van Theater Hofpoort ontvouwde projectleider Roelie Lubbers-Hilbrands vrijdagmiddag de plannen voor een onderdeel daarvan, het levenslied.

Na het welkomstwoord van theaterdirecteur Saskia Kluwen, die blij was dat er weer wat te doen was in het theater, toonde wethouder Jeroen Huizing zich verheugd over het feit dat er drie ambassadeurs zijn: Harm Spang uit Coevorden, William Bossong uit Schoonoord en René Karst uit Hoogeveen. Harm Spang zong natuurlijk zijn laatste single in De Fabriek.

Startavonden

Onder het motto ‘Jouw leven is een lied waard’ kan iedereen meedoen. Om iedereen te informeren zijn er drie startavonden; op donderdag 21 januari in MFC Ravelijn Verbindt in Coevorden met Harm Spang, op donderdag 28 januari in Het Ellertsveld in Schoonoord met William Bossong en op zaterdag 30 januari in dorpshuis De Tiphof in Geesbrug met René Karst. Alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur. Aanmelden kan via culturelegemeente@coevorden.nl.

Hulp

De ambassadeurs zijn er met name om de deelnemers te enthousiasmeren. Daarnaast zijn er schrijvers en zangcoaches beschikbaar, die hulp kunnen bieden. Een van hen is zangeres Christel Peters uit Dalen.

“Het levenslied”, aldus Roelie Lubbers, “zit in ieders leven. Vaak zijn het gezellige meezingers en roept het levenslied sentiment op. En zoals Harm Spang al zei, muziek helpt je door een crisis heen. Het is de bedoeling, dat iedereen zijn/haar levensverhaal op papier zet en daar een lied van maakt. We hopen natuurlijk op veel verborgen talenten.”

Individueel en groepen

Na deze startavonden kan iedereen aan de slag met het eigen levensverhaal. Er kan een lied worden gemaakt aan de hand van bestaande muziek, maar ook kan dat met nieuwe muziek. Deelname kan individueel, maar ook groepen zijn welkom. Misschien willen bijvoorbeeld voetbalclubs wel een nieuw clublied, ook verenigingen hebben hun levensverhaal.

Er wordt toegewerkt naar een concert, dat in september of oktober 2021 plaatsvindt in de stad Coevorden. Roelie liet weten, dat de locatie wordt bepaald aan de hand van het aantal deelnemers en de wensen van de deelnemers. Alle nummers verschijnen op cd.

Concertreeks

De andere onderdelen van de Coevorder Concertreeks vinden plaats in de dorpen. Er is een wereldconcert met muziek uit allerlei culturen in april 2022, waarbij internationale contacten worden betrokken. The Battle (dit is slechts de werknaam) is het derde thema. Dat is een contest voor sing-a-songwriters. Er worden daarvoor workshops gehouden. Tot slot is er een sing-along voor ouderen in 2022.

Alle activiteiten, die tot nu toe op de rol staan, zijn te vinden op de website Cultureel Coevorden.

Hoofdfoto v.l.n.r. Christel Peters, Harm Spang, William Bossong, Jeroen Huizing, Roelie Lubbers.

Lees ook:

Culturele Gemeente barst van grote plannen