Coevorden – Burgemeester Renze Bergsma en Marc Janssen van de Stichting Meld Misdaad Anoniem hebben vandaag een overeenkomst voor Meld Misdaad Anoniem (kortweg M.) getekend. Coevorden is de eerste Drentse gemeente, die zich hierbij aansluit.

“De organisatie Meld Misdaad Anoniem”, aldus Janssen, “bestaat nu twintig jaar en werd een jaar na de oprichting een stichting. “M is een onafhankelijke organisatie en is géén politie. Anonieme meldingen worden doorgestuurd naar diverse partners, zoals de politie en andere opsporingsdiensten.” Welke partners dat zijn, is hier te lezen.

“Het advies”, vervolgde Janssen, “is meldingen altijd bij de politie te doen. Maar, de mensen die wil melding van strafbare feiten willen maken, maar hun identiteit niet willen prijsgeven kunnen M bellen.” Dat kan bijvoorbeeld als de melder en dader elkaar kennen.

“Nee tegen criminaliteit”

Bergsma vindt het belangrijk, dat de samenleving ‘nee’ zegt tegen criminaliteit. Hij bevestigde de woorden van Janssen om in de eerste plaats meldingen te doen bij de politie. “Wie dat niet wil of durft, kan zaken melden bij M.”

Bij M. kunnen meldingen worden gedaan over bijvoorbeeld moord en doodslag, mishandeling, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. Ook kan het gaan over fraude en corruptie.

Anonimiteit van de melder staat voorop. Meer informatie staat op de pagina anonimiteit op de website van M. “Inmiddels”, vervolgde Janssen, “zijn 265 van de 344 gemeenten aangesloten bij M.” Daarmee behoren de gemeenten tot de reeds bestaande partners van M. Daardoor komen meldingen ook bij de gemeente terecht, die actie kan ondernemen. “Soms”, aldus Bergsma, “gaat het om zaken van levensbelang, om veiligheid en milieu.”

Resultaten

Janssen meldt, dat er eenmaal per kwartaal een terugkoppeling van de politie komt. “Naar aanleiding van tips zijn vorig jaar 3300 aanhoudingen verricht en zijn 1000 wapens van de straat gehaald.”

Bereikbaarheid

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000 (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur). Online is altijd mogelijk in een beveiligde omgeving.

Hoofdfoto: Rutger Bronts/Ring Foto De Boer.