Coevorden – Stedelijk Museum Coevorden roept inwoners van Drenthe, Groningen en Overijssel op om mee te doen aan een dichtwedstrijd in het kader van de tentoonstelling ‘Het ontzet van Coevorden’. De tentoonstelling is van 8 oktober 2022 tot en met 25 september 2023 te zien in Stedelijk Museum Coevorden.

In december 1672 werd Coevorden bevrijd door legercommandant Karel Rabenhaupt met hulp van de slimme schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen. Coevorden was destijds bezet door de beruchte bisschop van Münster, Bernhard van Galen (ook bekend als Bommen Berend). In 2022 wordt het 350- jarig ontzet van Coevorden gevierd, onder andere met de tentoonstelling ‘Het ontzet van Coevorden’. Er wordt aandacht besteed aan de gebeurtenissen en situatie in 1672 en de periode daarna, evenals aan de vieringen van het ontzet door de jaren heen.

Twee categorieën

Deelnemers aan de dichtwedstrijd kunnen een eigentijdse interpretatie geven aan de thema’s vrijheid, moed, heldendom en het rampjaar en deze te vertalen in een gedicht van maximaal tweehonderd woorden.

Iedereen mag meedoen: van jong tot oud en van amateur tot professioneel. In het Nederlands, Drents of andere taal (let op: stuur altijd een Nederlandse vertaling van je gedicht mee). Er zijn twee categorieën: dichters tot en met 17 jaar en dichters vanaf 18 jaar.

Gedichten inzenden kan tot 1 juli via het mailadres info@museumcoevorden.nl onder vermelding van Dichtwedstrijd Ontzet van Coevorden.

Uit alle inzendingen worden twee gedichten gekozen (één uit iedere categorie). De bekendmaking van de winnaars is op 1 september. De winnaars mogen hun gedicht voordragen tijdens de opening van de tentoonstelling in de Stadskerk in Coevorden op 8 oktober 2022. Ook worden de gedichten opgenomen in de vormgeving van de tentoonstelling en in de tentoonstellingsgids.

Inspiratie voor de dichtwedstrijd haalde directeur van Stedelijk Museum Coevorden Rik Klaucke uit een gedicht dat Joost van den Vondel schreef over het ontzet van Coevorden (zie afbeelding).

De inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury bestaande uit Egbert Hovenkamp II (woordkunstenaar), Egbert Meyers (zanger en beeldend kunstenaar), Suze Sanders (schrijfster en dichteres), Harm Jan Veenstra (Readshop Coevorden), Sandra Wanders (woordkunstenaar) en Melissa Luisman (Stedelijk Museum Coevorden).

Afbeelding: De tekst is een deel van een gedicht van Joost van den Vondel | Beeld: ‘De bestorming van Coevorden, 30 december 1672’, door Pieter Wouwerman, 1672-1682, olieverf op doek, collectie Rijksmuseum Amsterdam. Beeldbewerking door Stedelijk Museum Coevorden.