Sleen/Schoonoord – Staatsbosbeheer houdt wandelexcursies door boswachterij Sleenerzand. Onder leiding van een gids wordt een bijzondere wandeling gemaakt door dit natuurgebied met vele zichtbare sporen uit het verleden.

De wandelingen vinden plaats op zondag 7 en 14 augustus van 10.00 tot 11.30 uur. Deelname kost 6 euro p.p., voor kinderen tot en met 12 jaar geldt een bedrag van 4 euro p.p. Vooraf online aanmelden is noodzakelijk via deze link op de website van Staatsbosbeheer. De start is vanaf de parkeerplaats van het Bos van de Toekomst aan de Slenerweg in Schoonoord (op de website is het startpunt op een kaartje aangegeven).

Het Sleenerzand kent een rijke geschiedenis. Toen de eerste mensen zich hier vestigden, was Drenthe nog een oerwoud. Deze Trechterbekers, zo genoemd naar de vorm van het aardewerk dat zij maakten, bouwden hunebedden van granieten zwerfkeien. Het hunebed De Papeloze Kerk is een megaexemplaar, met een deksteen van 25.000 kilo. Bijzonder is ook de Galgenberg, waarin 3.500 jaar geleden de hoofdman van het Sleenerzand werd begraven. Rond zijn grafheuvel werd een palenkrans opgericht ten teken dat de dode met rust gelaten moest worden. Gelukkig is het nog altijd stil in het Sleenerzand.

Foto: Papeloze Kerk (Beeldbank Marketing Drenthe).