Coevorden/Groningen – Wandelaars gingen in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdagochtend in groepen van start voor de historische route van Bommen Berend naar Groningen.

De aankomst in Groningen was zondagmiddag, waar zij gastvrij werden ontvangen door onder andere wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden.

Een soortgelijke wandeling vond begin juni al plaats na de presentatie van het boek ‘Een Schricklijck Jaer’ van Ineke den Hollander in de Stadskerk in Coevorden. Het boek is geschreven in het kader van het 350-jarig Ontzet van Coevorden en Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022. Dit weekend stond in geheel in het teken van het 350-jarig Ontzet van Coevorden met vele activiteiten.

Tijdens de wandeling ontdekten de deelnemers wat er allemaal nog verwijst naar het jaar 1672. De gehele route is 110 kilometer.

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd in Groningen een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, beter bekend als Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Een daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd op 30 december 1672.

Carl von Rabenhaupt

Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af.

Foto’s: Anna Wiers.