Coevorden – De live-uitzending van het programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke van zondagavond trok veel belangstelling. Candia was tot de nok toe gevuld. Er kwamen veel individuele belangstellenden en de gemeente was wel heel sterk vertegenwoordigd.
Gedurende de twee uur durende uitzending kwamen heel wat onderwerpen aan bod, natuurlijk met allerlei plaagstootjes van Erik Dijkstra en Frank Evenblij. De aftrap werd gedaan met een muzikale amuse van Hannah Mae en gitarist Rowdy Prins. Aansluitend gaven Dijkstra en Evenblij een kort inkijkje in de historie van Coevorden, waarin elementen als Vancouver, het enige kasteel in Drenthe in Coevorden en Relus ter Beek werden genoemd.
“Geen strategie voor landbouw”
Daarna schoven voorzitter Dirk Bruins van LTO Noord en de uit Schoonebeek afkomstige akkerbouwer Robin Kuper aan tafel. Het onderwerp was het boerenprotest van de afgelopen week. Bruins vindt dat demonstreren mag, alleen de manier waarop keurt hij af. Robin Kuper heeft nog niet meegedaan aan de acties. Bruins: “De sector wil graag ook vermindering van stikstof, maar er moet worden nagedacht over de snelheid waarop. Je moet daarvoor het tempo en de gezondheid in acht nemen. De berekeningen moeten bovendien kloppen.” Uitdagend zei Dijkstra dat het hier om selectief shoppen gaat. “In elke sector speelt dat natuurlijk ook een rol”, pareerde Bruins. Kuper stelde, dat gewassen worden bespoten om het product gezond te houden. “We zijn een innovatieve sector, maar een alternatief voor pesticide is er nog niet.” Bruins vertelde over de circulaire producten tussen boeren onderling. Dijkstra zei uitdagend, dat er gewoon minder boeren moeten zijn. Bruins vroeg hem daarop wat we dan moeten eten. Dijkstra erkende, dat hij deze week nog snijbonen uit Marokko had gegeten. Bruins stelde, dat Europa geen strategie heeft op het gebied van landbouw.
De kortste spreekbeurt over Coevorden van Paul Kaiser ging over onderwerpen als de herkomst van de naam Coevorden, Ganzenmarkt, Bommen Berend en ook ‘t Haantje kwam aan bod.
Hannah Mae en Rowdy Prins
Tussen de diverse interviews traden Hannah Mae en Rowdy Prins op. Haar eerste single ‘Back to you’ in 2019 werd een hit en Hannah was veel te horen en te zien op radio en tv. Inmiddels heeft zij de overstap gemaakt naar Nederlandstalig werk, al schuwt zij ook de Engelstalige muziek niet. Zij en Rowdy maakten beslist indruk met nummers als ‘Wat wil je van mij’ en haar nieuwste nummer ‘Waterdicht’, dat zij schreef voor haar moeder.
Kofferbakmoord
Journalist Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden schoof aan om te vertellen over de kofferbakmoord. Ralf Meinema uit Klazienaveen werd op 31 maart 2017 levenloos aangetroffen in de kofferbak van zijn Mercedes. De auto hing half in het water en viel daardoor op. “De hoofdverdachte”, aldus Van Sluis, “is vrijgesproken. Wel staat vast dat hij de avond ervoor Ralf nog had ontmoet.” Door de trekhaak is de auto blijven hangen en niet geheel in het water beland. Ook interessant is het aangetroffen DNA, dat nog niet aan een persoon is gelinkt.
Doodsbedreigingen
Marijn de Vries, geboren in ‘t Haantje en haar ouders wonen nog in Sleen, is momenteel wieleranalist bij de Belgische VRT. Onderwerp van gesprek was het rapport Van Rijn, dat onlangs verscheen. Zij deed jaren geleden al een boekje open over grensoverschrijdend gedrag bij NOS Sport, maar werd daarin niet gehoord. “De gemaakte opmerkingen hebben mij zeker beperkt in mijn carrière. Mijn mailbox stroomde, toen ik dat nader bekend maakte, vol met bedreigingen, tot aan doodsbedreigingen toe. Maar als mensen liegen op tv wordt dat opeens het ware verhaal.”
Ode
Na een onderbreking van het journaal bracht Saskia Kluwen een ode aan Coevorden. De complete tekst staat onder de foto’s en het filmpje
Aardgas
In eerste instantie was aangekondigd dat gesproken zou worden over het oppompen van het laatste aardgas bij Dalen en Oosterhesselen door de NAM en niet in de laatste plaats staat Schoonebeek op het lijstje. De nadruk werd nu echter gelegd op het bijdragenspoor, waarvoor Jerry Stoker van het PAC en wethouder Jeroen Huizing waren opgetrommeld. Het oppompen van gas en de injectie van afvalwater kwamen daardoor nauwelijks aan bod.
Jerry Stoker zette meteen de aanval in door te zeggen dat het bijdragenspoor de discussie vertroebelt en dat het gaat om gas en injectie van afvalwater. Huizing zette daartegenover dat dit alleen kan als het veilig kan.
Geen effect
Daarna kwam toch het bijdragenspoor aan bod. Zoals bij velen bekend, gaat het om een vergoeding van 1 euro per vat. De colleges van Emmen en Coevorden hebben al laten weten dat dat te weinig is. Jerry Stoker: “Met een schamele 1,11 procent van de opbrengst worden we in dit gebied genaaid.” Jeroen Huizing toonde zich inderdaad teleurgesteld over de bijdrage. “En dat terwijl 57 procent van de bevolking van Schoonebeek tegen is.” Huizing ziet een kans voor de Tweede Kamer om een bijdrage te leveren. Hij voegde er veelzeggend aan toe: “We kunnen nee zeggen tegen de oliewinning, maar dat zal geen effect hebben.” Stoker reageerde fel: “De gemeente Emmen heeft nog niet gereageerd, maar de gemeente Coevorden is al akkoord gegaan met het gebruik van de buizen voor waterinjectie. Dat neem ik de gemeente kwalijk.”
Ellert en (B)rammert
De legende van de reuzen Ellert en Brammert werd verteld door Saakje van Tellingen, voorzitter van Stichting De Zeven Marken, die het openluchtmuseum in Schoonoord beheert. De namen waren verwarrend, want Frank Evenblij vergat even de B voor Brammert te noemen. Er zou een film komen over de reuzen, die het meisje Marieke hadden ontvoerd, waarvoor Dick Heuvelmans het script zou schrijven. Het blijft echter al een tijdje stil.
Donald Duck en Opa
Het is lang niet bij iedereen bekend in de gemeente Coevorden: Herman Roozen uit Coevorden schrijft en tekent voor de Donald Duck en zijn stripfiguur Opa in weekblad Boerderij is populair. Onlangs sloot hij een periode van drie jaar als ‘Stripmaker des Vaderlands’ af. De strip Opa bestaat al sinds de jaren zeventig, Herman levert daarvoor nu al twintig jaar zijn bijdragen. Ook is hij actief in deze regio met het vervaardigen van onder andere centsprenten.
Na een kort intermezzo over Cuby & The Blizzards die historie schreven in café Perkaan in Wezup. Daar waren blote dames aanwezig en dat kon en mocht natuurlijk helemaal niet.
Schutterij
De Schutterij van Koeverden maakte ook zijn entree en werd vertegenwoordigd door Jelle Snippe, Bas Muller en Lisa Schuurman. Dit gezelschap richt zich met name op het rampjaar 1672 en laat de kanonnen met enige regelmatig bulderen.
Na een introductie was er tot slot de rubriek ‘De verhoorwagen’, waarin burgemeester Renze Bergsma aan het woord kwam naar aanleiding van de diverse behandelde onderwerpen. Evenblij en Dijkstra stelden hem enige korte vragen over onder meer de boerenacties. “We hebben goede gesprekken gehad met de boeren. Het recht op demonstraties kan heel veel inhouden. Als de veiligheid in het geding is, is dat niet goed.” Die veiligheid kwam ook aan de orde bij het oppompen van gas. “Kan de boeven uit Schoonoord de goedkeuring wegdragen?” vroeg Dijkstra. “Sterker nog”, aldus Bergsma, “ze staan zelfs in ons gemeentewapen.”
Frank Evenblij zei ter afsluiting, dat hij toch zeker eens deze kant opkomt. “Al is het wel ver, het lijkt wel of je naar Denemarken rijdt”, zei hij plagend.
De complete uitzending is hier na te luisteren. Ook zijn diverse fragmenten uitgelicht.
Ode aan Coevorden
Van koeien en voorde en dat dan samen want een doorwaadbare plaats
Stad, vooral stad,
want de bisschop van Utrecht
die heeft het zelf gezegd
Belangrijke vesting op handelsweg van hier naar daar en andersom
Met een kasteel dat alles zag
en nog steeds ziet
Stad van strijd van alle tijden
toen en nog steeds nu
Strijd over platanen,
want genies en geneuzel
Strijd over de haven,
want gemist en “weet je nog wel”
Strijd over alle kleuren van de regenboog want doe maar gewoon
val vooral niet op, laat staan uit de toon
De fluit die moest zwijgen maar inmiddels weer klinkt
want daar blijf je af!
Met zoveel verdwenen
en nu rest nog behouden
wat er te behouden valt
Stad met kasteel dat zag de soldaten,
de hoeren en wezen
de pest, de vuren en het drinken van moed
De list van Mijndert
en de bommen van Berend
De koeken van ijzer
en de vrouwen van staal
Van Heutsz,
maar die liever steeds verder uit beeld
met z’n beeld
Biestemaondagen, aole wieven
Ganzen en Geesje trots op het plein
Die ene nacht in 42
toen alles zwarter dan al zwart werd
Slechts enkelen kwamen terug
maar werden noch gezien noch gehoord
Dat was toen.
En nu
Nu is alles beter
of was dat vroeger toch?
Nu wordt het kasteel weer een bruisende plaats
als daar mensen op komen die snappen van de plek
Is de synagoge weer prachtig van klank en vol van respect
Nu kunnen we straks met de trein over grenzen
We dansen op maandag in november op tafels
waaraan we ook proosten op leven en traditie
Don Diablo
Harm Spang
En alles daar tussenin
Nu nog een plek om te broeden
Voor ooievaar en cultuur van levensbelang
een stad moet ook bruisen van schoonheid en kunst
Want waar blijf je anders dan nog?
Wees welkom in Coevorden
Waar geschiedenis zichzelf herhaalt,
de tijd niet stilstaat en we leren
Dus alles sal reg kom
en vele gevaren kwamen we toch al te boven
Trots?
Ja! Trots!
maar dat zeggen we niet,
vooral niet hardop.
De tijd
de tijd zal het ons leren
Maar de mensen,
de Coevordenaar,
die zal het doen!