Coevorden – Het eerste Cultuurcafé van dit jaar was in trek: velen kwamen naar Museum Thijnhof, zodat de stoelen niet aan te slepen waren.

Directeur Saskia Kluwen van Theater Hofpoort had als tafelgasten tassenontwerper Marja Duiker uit Dalen, beeldend kunstenaar Saskia Dingelstad uit Dalen en componist/koordirigent Jan Kruimink uit Oosterhesselen. Woordkunstenaar JustRon (Ronald IJpma) verzorgde enige voordrachten en Happenstance/singer-songwriter Marin Krebbers zorgde voor de muziek. Na afloop is er gelegenheid tot het nuttigen van een hapje en een drankje.

Het werd een geanimeerd gesprek tussen de drie gasten, die onderling samenwerkingsverbanden hebben.

Saskia Dingelstad was vroeger industrieel ontwerper. Zo ontwierp zij onder meer de apparaten van Senseo, stofzuigers en kinderserviezen. In 2013 gooide zij het over een andere boeg en werd beeldend kunstenaar.

Jan Kruimink was meer dan veertig jaar werkzaam in het onderwijs, zowel in het basis- en voortgezet onderwijs als de pabo. Hij is al die jaren actief in de muziek. “Ik heb ervaring met allerlei schrijvers. Er kunnen grote verschillen in klank en cadans zitten. Ik kijk in de teksten eerst naar de personen en de sfeer van het stuk. Ik hanteer de theoretische regels die bij de muziek horen.” Saskia Dingelstad kon zich daarin wel vinden: “Ik houd van ritmes die terugkomen in muziek, vormen en kleuren.”

Marja Duiker ontwerpt tassen. “Vroeger deed ik wel opdrachten, maar dat doe ik niet meer. Ik word er niet blij van. Ik maak alleen tassen die ik zelf leuk vind. Bij mij ontstaat een tas. Ik kies de tinten bij elkaar en ik ga aan de slag. Tevoren weet ik niet wat het wordt.”

Vlinderprinses

Momenteel is Jan Kruimink in de weer met De Vlinderprinses, een muzikale productie samen met Harm Dijkstra en Gerrit Hegen. Saskia Dingelstad maakt de sieraden voor De Vlinderprinses en wie weet heeft zij nog een tas nodig van Marja Duiker.

De muziek van Marin sprak de toehoorders aan. Hij speelde ook een nummer dat hij nog niet eerder live had gedaan. Velen waren gegrepen door de woordkunst van JustRon. “Ik kan de mensen meenemen op een reis aan de hand van spraak”, aldus Ronald IJpma, ook buschauffeur in Groningen.