Regio – SBNL Natuurfonds houdt dit jaar voor de vijfde keer de verkiezing van de Boom van het Jaar. Per provincie wordt een boom uitgekozen Iedereen kan zijn of haar favoriete boom daarvoor aanmelden. Dat hoeft niet per se de grootste, oudste of mooiste boom te zijn. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis.

Tot 30 mei 12.00 uur mag iedereen zijn of haar nominatie indienen via de website www.deboomvanhetjaar.nl. De jury neemt deze nominaties vervolgens in beraad en kiest één genomineerde per Nederlandse provincie. Deze twaalf genomineerden worden uiterlijk 1 september bekendgemaakt op de website.

SBNL Natuurfonds nam in 2018 het initiatief om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen bekendheid krijgen. “Bomen vertellen ons verhalen. Verhalen om gedeeld en steeds weer opnieuw verteld te worden. Door de plek waar ze staan, zijn bomen stille getuigen van menselijke emoties en verhalen.” Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere maatschappelijke waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde. Of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis altijd het dorpsfeest plaatsvindt.

Foto: bomen in het Van Heutszpark.