Coevorden – Verhalen verbinden ons: dat is de boodschap van Coevorden als Culturele Gemeente in 2021-2022. In het globale programmaplan, dat afgelopen week is aangeboden aan gedeputeerde Cees Bijl, staan vier pijlers centraal: verbinden, verhalen, vieren en versterken.

Het plan kwam tot stand met dank aan allerlei culturele organisaties en inwoners die in november meedachten tijdens de aftrapbijeenkomst.

Wethouder Jeroen Huizing bracht het plan samen met Roelie Lubbers naar gedeputeerde Cees Bijl.

Roelie Lubbers is namens de gemeente de aanjager van het culturele jaar.

Huizing is blij met het plan. “Roelie heeft uitstekend neergezet wat we met het culturele jaar willen. We hopen dat veel organisaties en inwoners zich inzetten om culturele activiteiten te organiseren. Met verhalen uit het verleden maar vooral verhalen voor de toekomst.” De bijbehorende logo’s zijn in vier kleuren ontworpen.

Thema

‘Verbonden in verhalen’ is het thema voor het culturele jaar. Verhalen over de historie, het gebied, de mensen en de diversiteit. Verhalen in allerlei verschillende vormen, in woorden, beelden en klanken.

In het logo, dat in vier verschillende kleuren gebruikt kan worden, komen de vele cultuuraspecten uit onze gemeente naar voren.

Vieren en versterken

Een van de pijlers is vieren. Vieren, omdat ook de viering van 350 jaar ontzet van Coevorden een belangrijk onderdeel van de activiteiten is. Een andere pijler is versterken: het culturele jaar moet een fundament zijn voor kunst en cultuur in de toekomst, de basis voor nieuw beleid dat de culturele sector in de gemeente kan versterken.

Activiteiten

Er staan al diverse activiteiten op het programma. Voorbeelden zijn een Coevorder concertreeks, een muziektheaterspektakel op de Weeshuisweide, een fietsetappe Deutschlandtour, een Digitaal Cultureel Platform en diverse activiteiten voor jongeren.

Het complete plan is te lezen via Coevorden Culturele Gemeente 2021-2022

Gemeente overhandigt plannen voor culturele gemeente