Verhalen Joodse inwoners zijn verteld

Verhalen Joodse inwoners zijn verteld

Coevorden – Stichting Synagoge Coevorden hield donderdagavond ‘Open Joodse huizen’. Er werd door de belangstellenden een bezoek gebracht aan drie woningen in de Friesestraat, waarin voor 2 oktober 1942 de Joodse families van Samuel van Coevorden, Hartog Zilverberg en Ernst van Coevorden woonden.

In de huizen werd het verhaal van de bewoners verteld en waren foto’s te zien. Zo vertelde Jennie Lambers-Niers in de woning van de familie Eising het verhaal  over Hartog Zilverberg. Hij zat destijds in de gemeenteraad en maakte het de andere raadsleden niet altijd gemakkelijk. Hartog Zilverberg had een manufacturenwinkel. Zijn vrouw was de dochter van rabbi David Krammer. Hij woonde er met zijn vrouw Sara Zilverberg-Krammer en hun zonen David en Herman Izak.

In de andere woningen klonk het verhaal over de schilder Samuël van Coevorden, zijn vrouw Carolina van Coevorden-van den Berg, hun dochter Betsy en hun zoon Mozes die net twee maanden getrouwd was met Alieda Bollegraf. Het derde verhaal ging over Ernst van Coevorden, die ook een  manufacturenwinkel  had, en zijn vrouw Rachel van Coevorden-Vos.

In de nacht van 2 op 3 oktober 1942 werden alle Joden uit Coevorden via het doorgangskamp Westerbork naar vernietigingskampen gestuurd. Alleen Sara Zilverberg-Krammer en haar zoon Herman Izak hebben de oorlog overleefd. Sara was ondergedoken, Herman Izak overleefde twee concentratiekampen en een dodenmars.

Meer informatie staat op de website van de synagoge.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Advertentie

Agenda

februari 2024
Geen evenementen gevonden!
Meer laden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Logo Theater Hofpoort