Coevorden – Een op de negen inwoners van de gemeente Coevorden heeft moeite met lezen en schrijven. Van maandag 7 tot en met zondag 13 september is het de Week van Lezen en Schrijven. De gemeente Coevorden doet daaraan mee met een aantal activiteiten.

De gemeente stelde subsidie beschikbaar voor goede ideeën en activiteiten om laaggeletterdheid terug te dringen. Diverse organisaties dienden een aanvraag in en houden nu de door henzelf bedachte activiteiten.

Bibliotheek

De bibliotheken starten binnenkort weer met de BoekStartuurtjes. Dat zijn gezellige uurtjes waarin anderhalf tot vierjarigen en hun (groot)ouders of oppas elkaar ontmoeten. Tijdens het BoekStartuurtje wordt voorgelezen, er worden liedjes gezongen en de kinderen maken eenvoudige knutselwerkjes. De BoekStartuurtjes vinden plaats op dinsdag 24 september in Schoonoord en Sleen, woensdag 25 september in Coevorden, donderdag 26 september in Aalden en Oosterhesselen en vrijdag 27 september in Dalen. De BoekStartuurtjes beginnen om 10.00 uur. De toegang is gratis.

Workshops

De Nieuwe Veste houdt een voorleeslunch. Moneboon biedt de workshop ‘Ontwikkel jezelf’ aan. Creations Drenthe geeft workshops digitale vaardigheden. Voor deze laatste workshops zijn inloopmiddagen op maandag 7, woensdag 9 en vrijdag 11 september van 13.30 tot 16.30 uur in de bibliotheek in Coevorden.

Etalagespeurtocht

De Buurt- en Speeltuinverenigingen en Maatschappelijk Welzijn Coevorden houden diverse activiteiten. In Sleen zorgen de jongerenwerkers in samenwerking met de bibliotheek een etalagespeurtocht waarmee leuke prijzen te winnen zijn. Een deelnameformulier is tot en met vrijdag 11 september af te halen in de bibliotheek aan de Westrupstraat in Sleen. Openingstijden bibliotheek Sleen: maandag, dinsdag en woensdag van 14.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 14.00 tot 20.00 uur.

Taalmaatje

Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met een paar uur vrijwilligerswerk in de week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren. Zoals lezen en schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Vind je het leuk om met taal en mensen te werken? Beschik je over inlevingsvermogen, geduld en flexibiliteit? Beheers je de Nederlandse taal goed? En wil je vrijwilliger worden? Dan is Taalvrijwilliger worden iets voor jou! Meer informatie: info@taalpuntcoevorden.nl.

Op de speciale blogpagina van de gemeente vertelt Taalmaatje Ingrid Hoogland hoe zij haar werk in coronatijd creatief heeft opgepakt. Op www.coevorden.nl/blog staan trouwens meer blogs over allerlei onderwerpen.