Coevorden – Werkelijkheid en fantasie liepen door elkaar tijdens ‘De bezoeking’, een prachtig toneelspel van Toneelgroep Het Volk, dat gisteravond in Theater Hofpoort plaatsvond.

De patiënten Roest (Wigbolt Kruijver) en Harderwijk (Bert Bunschoten) verblijven in het sanatorium. Roest rochelt er lustig op los, terwijl Harderwijk regelmatig een slokje alcoholische drank tot zich neemt. Het is niet voor niets dat hij lijdt aan Korsakov, waardoor hij kampt met geheugenverlies.

De moeder van Harderwijk (Minke Kruijver) en de schoonmaakster uit Nagorno Karabach (Karlijn Kruijver) bezoeken de beide patiënten. Het kwartje valt: Harderwijk wordt herkend als de bekende operadirigent en Roest als de amateurzanger Mario Rostero. Harderwijk moest in die tijd niets hebben van Rostero, die alleen maar het beroemde drinklied uit de opera La Traviata van Verdi zong.

Zo langzamerhand verdwijnt de realiteit en verliezen beide mannen zich in de bekende opera. Net als de beide dames, die over prima stemmen blijken te beschikken. Het sanatorium verdwijnt naar de achtergrond en door simpele én doeltreffende ingrepen wordt het decor steeds gewijzigd.

Gaandeweg ontrolt zich het verhaal van de opera. De toeschouwers kregen een inkijkje in de feestzaal, waar de bekende courtisane Violetta een feest geeft. Alfredo aanbiedt haar. In de opera geeft Violetta (een rol gespeeld door Wigbolt Kruijver!) een camelia aan Alfredo. Nadat Violetta haar leven achter zich heeft gelaten, woont zij samen met Alfredo. Niet de vader, zoals in de opera, maar de moeder van Alfredo, smeekt Violetta om te vertrekken. Die doet dat, maar Alfredo en zij treffen elkaar op een ander feest. Alfredo werpt al zijn geld naar Violetta en roept, dat hij daarmee al haar gunsten heeft betaald. Later smeekt hij om vergeving. Tot slot luiden de beide patiënten zingend de laatste akte in.

De acteurs werden beloond met een staande ovatie voor hun sublieme toneelspel. De beide dames zijn dochters van Kruijver en af en toe was trots op het gezicht van Wigbolt zichtbaar.

De toneelgroep was diverse malen in Theater Hofpoort met ‘Het vermoeden van Poincaré’, ‘De God van de Slachting’, ‘Veteranen’ (dat stuk zou juist dit jaar niet misstaan) en ‘Herfst in Schoorl’. Daardoor is een vaste groep fans ontstaan, die echter nu afscheid moeten nemen. Het is namelijk het laatste stuk, dat de groep heeft gespeeld. Degenen, die voor de eerste keer genoten van deze groep, moeten het doen met deze herinnering.