Noord-Sleen – Tijdens de receptie ter gelegenheid van het afscheid van Jan Zwiers als wethouder van de gemeente Coevorden kreeg Zwiers vanmiddag uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester de Zilveren Ster van Coevorden. Zwiers is met ingang van 1 maart directeur van FC Emmen, een uitdaging die hij met beide handen aangreep.

Dat is een uitzonderlijk blijk van waardering voor iemand die veel voor de gemeente Coevorden heeft gedaan en betekend. Zwiers was de tweede na voormalig brandweercommandant Folkert Sinnema die deze waardering kreeg.

In de zaal van restaurant Wielens is Noord-Sleen was het heel druk. De bijeenkomst werd gestart met een bijzondere raadsvergadering in het teken van het afscheid.

Tactisch gegroeid

Bouwmeester blikte terug op de afgelopen zes jaar van wethouder Jan Zwiers en de komst van BBC2014 in de raad, die vanuit het niets de grootste partij werd. Namens de gemeentelijke organisatie sprak gemeentesecretaris Beatrijs de Vries. “Ik bedank je voor de beweging die je in onze organisatie tot stand hebt gebracht.” Zij complimenteerde Zwiers: “Je bent tactisch gezien enorm gegroeid.”

Net zo plotseling

Joop Slomp voerde het woord namens de gemeenteraad. “Jouw vertrek werd net zo plotseling bekend als jouw komst als wethouder.” Hij prees Zwiers voor zijn manier van samenwerken. “Samenwerken in plaats van de tegenstelling vergroten is jouw kenmerk.”

Ferry Booij richtte het woord tot Zwiers namens BBC2014. “Je hebt een belangrijke stempel gedrukt op de Coevorder gemeenschap. Er zijn mooie zaken tot stand gekomen.”

Tijdens deze toespraken werden diverse fraaie geschenken uitgereikt.

Kanttekeningen

Tot slot was het woord aan Jan Zwiers, die vol humor vertelde over de afgelopen jaren. Ook had hij wat kanttekeningen. “Ik vind de periode van de verkiezingsstrijd wat minder. In die tijd zie je overal grote hoofden op de verkiezingsborden, afgewisseld met borden van Gaston van de Postcodeloterij en Kabouter Plop. Er is een routine, die blijkbaar niemand durft te doorbreken. Verder zijn er mensen, die zeggen dat er meer vuurwerk in de raadsvergaderingen moet zitten. Wij in Coevorden gaan echter uit van betrokkenheid en kiezen voor besturen.”

Emotioneel

Zwiers bedankte heel veel mensen en werd even emotioneel toen hij zijn vrouw Jeannet en hun kinderen Patrick en Kelvin bedankte. “Jullie hebben er door jullie steun en medewerking voor gezorgd dat ik dit mooie werk kon doen.”

Hij hoopte de aanwezigen ook nog vandaag nog regelmatig tegen te komen. Tot slot overhandigde hij de burgemeester nog enkele zaken: een parkeerkaart voor FC Emmen, twee seizoenskaarten en de toegangsdruppel voor het gemeentehuis.

Daarna was het tijd voor het informele gedeelte. Velen reikten Zwiers de hand om hem te bedanken en hem het beste te wensen voor de toekomst.

Lees ook:

“Ik heb een geweldig mooie tijd gehad”