Gramsbergen – De Night of the Forest is een groot succes geworden. Vele honderden mensen zwierven langs de vijf podia in het Gramsberger Bosje. Ze genoten gedurende zeven uur van onder meer muziek, zang, dans en vertellingen. Vanuit Coevorden was er inbreng van Bigband Coevorden, Na Fir, de foodtruck van de familie Benting en De Sjompiesingers uit Gramsbergen met een aantal Coevorder leden.

Twaalf jaar geleden was de eerste editie en in 2020 wilde Stichting ProGram het evenement nog eens houden. Dat moest door corona twee jaar worden uitgesteld. “Maar het is het wachten waard geweest’’, kijkt ProGram-voorzitter Ronald Belser terug. Bezoekers liepen van podium naar podium op de door DPL Hardenberg sprookjesachtig verlichte bospaden. Belser zegt geen idee te hebben hoeveel mensen naar het Gramsberger Bosje zijn gekomen. “Het waren er in ieder geval ontzettend veel.” Hij is vooral blij met het enthousiasme bij de deelnemers en de bezoekers.

Gramsbergen liet tijdens de Night of the Forest zien wat het stadje allemaal heeft te bieden op cultureel gebied. Met optredens van onder meer shantykoor De Sjompiesingers, fanfare en malletband SDG Ane en harmonie Crescendo-KNA. En voor de wat jongere bezoekers de popbands Gentlemen met eigen nummers en The Roots die het festival afsloot op de grote open plek in het bos. En er werd gedanst door de Monkey Town Linedancers en de streetdansgroepen van Gymvereniging Gramsbergen.

Schrijvers en dichters droegen voor uit eigen werk, bijzonder daarbij was de bijdrage van twee asielzoekers aan het verhaal van Margret Ester. Op twee podia tussen de bomen en varens hadden verschillende muzikale vrienden elkaar gevonden en traden op in verschillende samenstellingen. Belser benadrukt nog eens dat er bij ieder optreden een link met Gramsbergen of een van de buurtschappen zat. Er was niet alleen muziek, zang en dans. Kinderen stonden in de rij om zich te laten schminken en bij Jong Gramsbergen werd canvasdoek beschilderd. In het bos stonden vier foodtrucks met lekkere hapjes en er waren twee horecapaviljoens.

Hoofdfoto: Bigband Coevorden.