Coevorden – De bezetting van Coevorden in 1672 door de bisschop van Münster is vanmiddag herdacht met een kanonschot op de Weeshuisweide herdacht. Het betekende tevens het startschot voor de activiteiten die dit jaar in het kader van het 350-jarig ontzet door Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden worden georganiseerd.

Speciale gasten waren stadsheld Mijndert van der Thijnen en namens de gemeente wethouder Bea Meppelink-de Jager. Een historisch koperquintet, bestaande uit muzikanten van De Breibergers uit Dalerpeel, zorgde voor muziek. Aanwezig waren verder de Schutterij van Koeverden, Miss en Mini-Miss Ganzenhoedster, Mini-Mister Ganzenhoeder en vertegenwoordigers van Exercitiepeloton Bourtange.

Op 12 juli 1672 viel de bisschop van Münster, Christoph Bernard von Galen (Bommen Berend) de vesting Coevorden binnen. De inwoners van Coevorden waren overgeleverd aan de soldaten van Bommen Berend. Maar, op 30 december van dat jaar, werd Coevorden door een list van de stadsheld Mijndert van de Thijnen ontzet.

Foto’s: Erik Woltersom.