Coevorden/regio – De eerst bewoners van diverse zorgcentra van Saxenburgh in Hardenberg, Coevorden, Gramsbergen en Ommen zijn donderdag en vrijdag gevaccineerd tegen corona. De vaccinatie moet ervoor zorgen dat zij beter beschermd zijn tegen besmetting met het coronavirus. In Coevorden was de heer Kingma uit Aleida Kramer de eerste bewoner de vaccinatie door Karin Scholten.

Het vaccinatieprogramma voor de bewoners van de zorgcentra van Saxenburgh kende een intensieve voorbereiding. Met vereende krachten zijn de selectie van de bewoners, toestemmingsverklaringen, het prikken, registratie, logistiek, opslag en distributie ingeregeld. Het proces is tevoren zorgvuldig afgestemd met de cliëntenraden.

Cliënten die vallen onder de medische verantwoordelijkheid van een specialist ouderengeneeskunde komen als eerste in aanmerking voor vaccinatie. Cliënten die vallen onder de verantwoordelijkheid van de huisarts krijgen op een later moment een oproep voor vaccinatie. Dit is conform de richtlijnen van de rijksoverheid, waarnaar Saxenburgh handelt.

In totaal zijn zo’n vierhonderd bewoners gevaccineerd met het BioNTech/Pfizer vaccin. Ongeveer 10 procent van de bewoners heeft aangegeven geen vaccinatie te wensen. Nog eens ongeveer 10 procent mag op dit moment niet gevaccineerd worden. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat iemand allergisch is voor bepaalde stoffen in het vaccin of onlangs een coronabesmetting heeft doorgemaakt. Gevaccineerde bewoners krijgen na vaccinatie een vaccinatiebewijs, dat wordt vastgelegd in het medisch dossier.

In Aleida Kramer reageerden sommige bewoners met Drentse nuchterheid: “Het is gewoon nodig.” De bewoners hopen dat ze straks weer met de familie bij elkaar kunnen komen. Dat zijn de opmerkingen die de medewerkers vaak horen.

Op 7 januari en 11 januari hebben de eerste ziekenhuis- en ouderenzorgmedewerkers hun eerste vaccinatie gekregen.