Coevorden – De Partij van de Arbeid diende dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in betreffende het pinnen in de stad Coevorden. Gezien de ontwikkelingen, die werden geschetst door Michel Blanken van de PvdA, is verdere bespreking ervan doorgeschoven naar de raadsvergadering van donderdag 17 juni.

Sinds de pinautomaat van de Rabobank aan het Kasteel is gesloten, is pinnen alleen nog mogelijk in enkele winkels tijdens openingsuren. Na 21.00 uur is pinnen derhalve niet meer mogelijk in de stad. Michel Blanken: “We hebben contact gehad met de directie van de Rabobank Emmen-Coevorden, die ons verwees naar Geldmaat. Als er behoefte is aan een Geldmaat buiten de openingsuren van winkels kan dat mogelijk gerealiseerd worden. Dat moeten de mensen dan wel kenbaar maken.

Taak Centrummanagement

De motie had als strekking dat het college in gesprek gaat met de organisatie van de Geldmaat of een andere partij over het plaatsen van een geldautomaat in het centrum die ook buiten openingstijden van de winkels te gebruiken is. Henk Bouwers van PPC had de motie op voorhand ondertekend terwijl ook Irene Driehuis van het PAC de motie ondersteunde. André Oudeboon van de VVD noemde het realiseren van een pinautomaat geen taak van het gemeentebestuur. Wel ging hij ervan uit, dat de wethouder actief is geweest richting bijvoorbeeld Centrummanagement Coevorden. Thieno Nijenbanning van BBC2014 liet weten dat de motie geen steun van zijn partij krijgt. “Leefbaarheid is niet afhankelijk van een pinautomaat. Bovendien vinden wij dat een pinapparaat meer een taak is van het Centrummanagement Coevorden en de Coevorder Handelsvereniging.” Ruud Wilting van het CDA vond de motie “niet zo gek”.

Hoop drukte nodig?

Wethouder Steven Stegen wees er in zijn reactie op, dat de ontwikkelingen ook zijn ingegeven door veiligheidsaspecten. Daarmee duidde hij op plofkraken. “Ik heb contact gehad met Geldmaat, maar zij zien niet de noodzaak voor meer faciliteiten. “De meeste supermarkten zijn bovendien ’s avonds geopend.” Overigens is er één supermarkt in Coevorden waar een Geldmaat staat. Stegen heeft niet het gevoel, dat het zo leeft en vroeg zich af of er een hoop drukte om moet worden gemaakt. Wel is hij bereid een brief te sturen naar Geldmaat om de zorgen over te brengen. “Maar ik verwacht geen bijstelling van het beleid.”

Belangstellende partij voor pinkiosk

Michel Blanken vroeg zich af of de wethouder een vergunning wil afgeven als een partij belangstelling heeft om een pinautomaat te plaatsen. “Een partij wil op korte termijn een pinkiosk plaatsen. Die is dan 24 uur per dag open en is bestand tegen plofkraken. Een vergunning is dan wel nodig.” Hij zal de gegevens aan de wethouder verstrekken, die toezegde met deze partij in overleg te gaan.

Zie ook:

PvdA-motie over pinnen in de stad