Coevorden – Burgemeester Renze Bergsma van de gemeente Coevorden en de plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink van de Koninklijke Landmacht hebben vrijdagmiddag hun handtekening gezet onder een intentieverklaring, die staat voor een bijzondere samenwerking. Helaas was burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen verhinderd. Centraal staat de viering van het 350-jarig ontzet van Coevorden en Groningen.

De ondertekening vond plaats op een bijzondere locatie: op het defensieterrein aan De Mars in Coevorden en werd bekrachtigd met een toost. Daar was een filmset nagebootst. De trailer met de presentatie van het plan was er te bekijken. Coevorden is Culturele Gemeente van Drenthe tot eind 2022. Volgend jaar vieren Groningen en Coevorden feit, dat Bommen Berend oftewel Bernhard von Galen, bisschop van Munster, 350 jaar geleden verdreven werd.

Voorstelling

De Koninklijke Landmacht stelt haar paradepaardje de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso beschikbaar voor de muzikale invulling van het project Bommen Berend. Een project dat plaatsvindt in Groningen en in Coevorden. Eind deze maand wordt er meer bekendgemaakt over deze uitvoering.

Mijndert van der Thijnen

Het 350 jaar ontzet in Groningen én in Coevorden! Beide steden waren in 1672 bezet door Bommen Berend. Mede dankzij de dappere Coevordenaar Mijndert van der Thijnen, die in Groningen zijn plannen presenteerde, werd Coevorden bevrijd. Een prachtig verhaal waarover meer informatie te vinden via deze link.

Koninklijke Landmacht

De Koninklijke Landmacht ziet met dit project een kans om een breed publiek te informeren over de positie en ontwikkelingen van de landmacht. De inzet voor onze vrijheid krijgt met dit project expliciet een podium. Dit sluit aan bij de doelstelling van de KL om op te treden als maatschappelijk partner.

Mooie evenementen

Na een prachtige opening van het culturele jaar op 28 augustus, het muzikale theaterspektakel Woeste Gronden en de nog lopende educatieworkshop is dit het verdere grote project. Daarnaast zijn er nog veel meer activiteiten. Een overzicht staat op www.cultureelcoevorden.nl.

Verbonden in Verhalen

Coevorden is Culturele gemeente van Drenthe. Met de vier pijlers Verbinden, Verhalen, Vieren en Versterken werken we aan een gevarieerd cultureel aanbod en een goede basis voor een culturele toekomst in de gemeente. Samen met culturele organisaties en inwoners ontstaan prachtige plannen!

Foto’s: Herman Woltersom.