Wachtum/regio – Bert Raterink is al zo’n vijf jaar betrokken bij de aanleg van glasvezel in de gemeente Coevorden. De inwoner van Wachtum draagt daarbij zorg voor de organisatie en financiën voor Glasvezel Zuidenveld BV.

“Ik ben tevreden en best een beetje trots, dat we dat met elkaar hebben bereikt. We hebben dat toch maar samen, met alle vrijwilligers, gedaan. We zijn gegroeid van kleine initiatieven naar een professioneel bedrijf.”

Raterink: “In de begintijd waren er allerlei lokale initiatieven en dat was ook in Wachtum het geval. Ik ben toen benaderd door Dorpsbelangen of ik daar een rol in wilde spelen. Ik heb eerder bij een distributiecentrum van supermarkt C1000 gewerkt waar ik vooral bezig was met de automatisering en logistiek. Daardoor heb ik een vrij brede achtergrond. Doordat de C1000 verdween en ik boventallig werd, had ik wat vrije tijd.”

Steeds meer aansluitingen

“Maar”, aldus Bert Raterink, “met 150 huishoudens in Wachtum kon je niet zoveel beginnen. Toen heb ik contact gezocht met Harry Lamberts van Dorpsbelangen Dalen. Die had er wel oren naar en ook Oosterhesselen had belangstelling. We hebben toen als drie dorpen Verbreedband opgericht en Gees sloot zich daarbij aan.”

Verbreedband hield een campagne en van alle huishoudens heeft 75 procent in een intentieverklaring afgeven, dat zij belangstelling hadden in glasvezel. “Het was levensvatbaar, maar nog wel wat te klein. De toenmalige wethouder Jan Zwiers maakte ons erop attent dat ook andere dorpen bezig waren. We zijn toen met zes initiatieven in de gemeente Coevorden bij elkaar gekomen met in totaal bijna 10.000 aansluitingen. Dat resulteerde erin, dat we drie jaar geleden Stichting Glasvezel Zuidenveld hebben opgericht. Ik was toen op vrijwillige basis secretaris.”

Zelf doen of uitbesteden

“De provincie Drenthe vond het belangrijk dat alle woningen in de buitengebieden de beschikking kregen over snel internet. En gaf de mogelijkheid om voor subsidie in aanmerking te komen. Wij, als Stichting Glasvezel Zuidenveld, wilden iedereen aansluiten zodat er geen verschil meer was tussen het buitengebied en de kernen. We hebben eerst een adressencontrole gedaan, want ook schuurtjes en elektriciteitshuisjes stonden op onze lijst met potentiële aansluitingen. Zo hielden we ruim 9.400 adressen over. Samen met Verbind Drenthe is er een netwerkontwerp gemaakt, met daarbij een bijbehorende calculatie.”

Bert vervolgt: “De vraag was of we de zaak zelf ter hand zouden nemen of uitbesteden. We hebben gesproken met het Drents Glasvezelcollectief in de regio Annen/Gieten, die het had uitbesteed, en met Glasvezel De Wolden, die het zelf deed. Het laatste sprak ons het meest aan. Wij wilden verder als bewonersinitiatief, omdat we het ook voor onszelf deden en zeggenschap willen houden.”

Glasvezel Zuidenveld vroeg Gerhard Kippers, die directeur bij Glasvezel De Wolden was, om zich voor zestien uur per week in te zetten voor Zuidenveld. “We hebben een projectplan gemaakt. De calculatie die we met Verbind Drenthe hebben gemaakt, was na nader onderzoek niet compleet. Een aantal zaken was vergeten. Verder is gekeken welke kosten we nog meer gingen maken, hierbij moet je denken aan promotiemateriaal, marketing, loonkosten voor de medewerkers en ook huisvesting. Hiervan is een businessplan gemaakt waarmee we naar de provincie konden voor de subsidie.”

Eigen bedrijf

De organisatie doet niet alleen de aanleg, maar moet ook de kar trekken. “Ik heb toen”, aldus Raterink, “aangegeven, dat dit geen vrijwilligerswerk meer was. In overleg met het bestuur van stichting Glasvezel Zuidenveld hebben we een andere vorm gezocht. Ik besloot zzp’er te worden en heb Het Raadgevend Bureau opgericht. Vanuit mijn bedrijf ben ik actief nu voor Glasvezel Zuidenveld BV.

Toets

Glasvezel Zuidenveld deed een subsidieaanvraag bij de provincie, die eerst werd getoetst door een extern bedrijf. Voor de zogenoemde witte gebieden (het gebied buiten de kernen) is er subsidie bij de provincie aangevraagd. Voor overige adressen in de kernen zijn de gemeente Coevorden en Rendo in Meppel benaderd. De gemeente Coevorden en Rendo hebben eigen vermogen in de BV gestort. Daarmee zijn zij samen met stichting Glasvezel Zuidenveld aandeelhouder geworden. Een eis van de aandeelhouders was dat 40 procent van de huishoudens voor 1 april 2019 een abonnement afsloot. Als dat lukte, kon de aanleg doorgaan.

Vrijwilligers

“Er zijn in die periode zo’n dertig informatieavonden gehouden. Een aantal heb ik gepresenteerd. Met de hulp van alle vrijwilligers bereikten we een percentage van 47 procent op 1 april 2019. Weer of geen weer, de vrijwilligers waren er gewoon. Dat gaf mij een heel goed gevoel. De mensen moesten zich op voorhand vastleggen om de plannen te laten slagen. Voor de aanleg sluiten de inwoners een abonnement af. Zodra het kastje in huis is aangesloten, wordt het abonnement geactiveerd.”

Aannemer

“In augustus 2018 zijn we al met de aannemersselectie begonnen. Uiteindelijk bleek aannemer Siers uit Oldenzaal de beste en die lag ook goed qua prijs. Dat is gewoon een solide bedrijf.“

Start

De eerste kabel werd gelegd in Geesbrug, de eerste wijkcentrale of PoP (Point of Presence) werd in Gees geplaatst. Vanuit zo’n PoP lopen alle glasvezelverbindingen naar de woningen in de omgeving.

Planning

Raterink: “In onze gemeente zijn zeven PoP-gebieden. We zijn momenteel bezig in Steenwijksmoer en beginnen straks in Dalen, Dalerveen en Stieltjeskanaal. Mooi is, dat nu al 52 procent van de huishoudens een abonnement heeft genomen. Ziggo is in ons gebied kleiner dan wij.” De planning is om de aanleg in september 2021 af te ronden. Daarna blijven Gerhard Kippers en Bert Raterink nog zeker een jaar betrokken bij Glasvezel Zuidenveld.

Corona

“Het is belangrijk om een snelle en stabiele aansluiting te hebben. Ikzelf kan niet wachten. Nu, in deze coronacrisis, zijn mensen steeds meer afhankelijk van internet en de snelheid ervan. Thuiswerken wordt gewoon. Met glasvezel heeft iedereen z’n eigen kabeltje en een gegarandeerde snelheid.”

Van Gieten naar Wachtum

Bert Raterink is geboren in getogen in Gieten. “Tijdens de mavo had ik een vakantiebaantje bij het distributiecentrum van de Spar in Gieten. Er kwam een baan vrij op de administratie en zo ben ik in de supermarktwereld begonnen. De automatisering kwam erbij. In 1986 werd de Spar overgenomen door Schuitema en later door C1000. Toen kreeg ik nog meer met automatisering te maken.”

Raterink had in 1989 al een modem thuis. “Ik had een abonnement via America Online voor 10 dollar in de maand. In die tijd bestelde ik wel spullen uit Amerika”, lacht hij. Hij vond en vind automatisering machtig interessant.

De automatisering zette steeds verder door en Bert groeide mee. In zijn tijd bij C1000 werkte Bert nog in Deventer en Raalte, maar toen C1000 werd overgenomen door Jumbo en het distributiecentrum in Raalte werd gesloten, was het einde verhaal voor Bert.

Bert en zijn vrouw Gerda (van HINC) woonden in de nieuwbouw in Gieten. “We wilden graag een boerderijtje. Binnen een straal van 20 kilometer konden we niet vinden wat we zochten en ons zoekgebied werd groter. Een collega van C1000 attendeerde mij in die tijd op een boerderijtje in Wachtum, dat in de verkoop zou komen. We zijn meteen gaan kijken en het was precies wat we zochten. In 1999 zijn we verhuisd en we wonen er nog steeds met heel veel plezier.” Nu is het alleen nog even wachten op glasvezel.