Coevorden – Woensdagmiddag werden tien Stolpersteine onthuld, waarmee het totaalaantal op 118 is gekomen. Burgemeester Renze Bergsma was aanwezig bij de onthulling. Na een korte bijeenkomst in de synagoge werden de stenen onthuld. De laatste negentien Stolpersteine worden in het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 gelegd.

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zij liggen bij de panden waar eerder Joodse inwoners van Coevorden woonden. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan en de tekst op de stenen lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is.

Ditmaal werden Stolpersteine onthuld voor de familie Cohen-Nijveen (zes personen), Gasthuisstraat 32; familie Jakobs-Wijler (drie personen), Stationsstraat 17 en Susanna Jakobs.

De eerste vijf Stolpersteine werden in 2014 gelegd. Als volgend jaar alle stenen zijn geplaatst, worden een Stolpersteineboek uitgebracht. Daarin staan verhalen over de mensen uit de gemeente Coevorden, die tijdens de Holocaust zijn vermoord.