De compleet vernieuwde website www.geschiedeniscoevorden.nl is vanavond in het gemeentehuis gepresenteerd voor de historische verenigingen uit de gemeente Coevorden. Er waren vertegenwoordigers van vijf van de zes verenigingen aanwezig.

Op de site staan talloze artikelen en foto’s, die gemakkelijker zijn te zoeken dan voorheen het geval was. Eerder kon alleen op een zoekterm worden gezocht, nu kunnen filters worden toegepast als locatie en periodes.

“Enorme klus”

Gemeentearchivaris Henk Mepschen trapte af, waarna wethouder Joop Slomp de vier vrijwilligers van Historische Vereniging Zweeloo in het zonnetje zette. “Jullie hebben een enorme klus verricht”, aldus Slomp. Leden van de vereniging hielpen de gemeente Coevorden sinds 2018 bij het ontsluiten van oude archieven van de voormalige gemeenten. De ene week waren er Henk Reinds en Fokko Kuipers er, de andere week waren dat Bea Kool en Ton van den Oever. Helaas gooide corona roet in het eten waarna Henk Mepschen de werkzaamheden voortzette.

Er lag destijds voor 2 kilometer aan materiaal om in kaart te brengen. Slomp wilde dat niet onopgemerkt voorbij laten gaan en bood de twee aanwezige vrijwilligers het kerkje van Zweeloo in chocola aan. Ook dat wordt een klus om de kerk te verdelen….

Daarenboven werd ook Henk Mepschen hartelijk bedankt voor zijn inspanningen, die vele uren in het karwei, met veel plezier, heeft gestoken. Gezien de hoeveelheid werk is nu een bedrijf ingeschakeld om de materialen uit Dalen, Oosterhesselen en Sleen te verwerken.

Toegankelijkheid

Julia Harder van het team communicatie van de gemeente, die meewerkte aan de teksten op de nieuwe website, gaf uitleg over de inhoud van de website en de uitgebreide zoekfunctie. “Daarenboven is aandacht besteed aan de toegankelijkheid. Mensen met een visuele beperkingen kunnen naar de teksten luisteren voor mensen die kleurenblind zijn, is gezorgd voor een goed contrast.”

Na de uitleg gingen de vertegenwoordigers van de historische verenigingen zelf aan de slag met de website. Hun bevindingen waren positief: de site werkt snel en de zoekfunctie is handig. Zij werden tot slot hartelijk uitgenodigd om, als zij later nog aandachtspunten zien, dit te laten weten aan Henk Mepschen.