Coevorden – Zestien Drentse musea krijgen ondersteuning van het Kickstart Cultuurfonds om aanpassingen ten behoeve van de 1,5-metercriteria door te voeren. In de gemeente Coevorden is een bedrag toegekend aan Museum Thijnhof.

Het Platform Drentse Musea heeft namens zestien Drentse musea een aanvraag ingediend bij het fonds en is natuurlijk heel blij met deze ondersteuning.

De 48 musea in Nederland, die een bijdrage ontvangen, krijgen gezamenlijk 1,7 miljoen euro. Daarvan krijgt het Platform Drentse Musea 99.457 euro.

In de week van 31 augustus en de week van 28 september krijgen musea -die nog niet eerder een aanvraag deden- opnieuw de kans om een aanvraag in te dienen bij Kickstart Cultuurfonds.

Niet gemakkelijk

“De afgelopen maanden zijn niet makkelijk geweest voor de Drentse musea”, zo schrijft het Platform Drentse Musea op haar website. “Onverwachts drie maanden de deuren moeten sluiten door het coronavirus en vervolgens de benodigde maatregelen doorvoeren om in de 1,5 meter-samenleving bezoekers op een veilige en verantwoorde wijze te ontvangen, was niet een makkelijke opgave. Veel van de kleine en middelgrote musea in Drenthe hebben geen groot budget om deze aanpassingen door te kunnen voeren.”

Aanpassingen

Met de donatie van het Kickstart Cultuurfonds kunnen deze musea aanpassingen doorvoeren als het beter inrichten van publieke ruimtes op de 1,5 meter-samenleving, de aanschaf van een modern kassasysteem met e-ticket systeem, het aanpassen van de tentoonstelling, publieksbegeleiding of het educatieprogramm, het tekort aan inkomsten van een tijdelijke tentoonstelling oplossen en het treffen van tijdelijke extra publieksvoorzieningen.

In totaal 16 miljoen in fonds

Het Kickstart Cultuurfonds is een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation. In totaal is 16 miljoen euro bijeengebracht voor ondersteuning van de culturele sector. Andere private fondsen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap hebben zich bij dit initiatief aangesloten: Stichting Droom en Daad, Ammodo, Fonds 21, Zadelhoff Fonds/Zadelhoff Cultuur Fonds, Fonds 1818 en Stichting Zabawas.