Regio – De aanleg van glasvezel in de gemeente Coevorden loopt vertraging op door de ompact van het coronavirus. Dat wordt gemeld op de website van Glasvezel Zuidenveld.

“Eind vorige week namen Europese landen en Nederland al een aantal vergaande maatregelen om de opmars van het coronavirus in te dammen. Een ervan was dat sinds zondagavond 15 maart de grenzen van veel Europese landen dicht zijn voor personenvervoer. Voor de civiele graafploegen van de aannemer, die voor het overgrote deel uit Poolse medewerkers bestaan, had dat direct grote gevolgen. Om te voorkomen dat zij misschien maandenlang niet terug zouden kunnen keren naar hun gezinnen en families, besloten de meesten van hen meteen naar huis te vertrekken zolang de grenzen nog open waren. Er zijn nu vrijwel geen civiele medewerkers meer. Er is nog maar één civiele graafploeg actief in de gemeente Coevorden. Er worden dus nog wel kabels naar de woningen toegebracht en huisaansluitingen gemaakt. Omdat de situatie verder van dag tot dag bekeken moet worden, wordt elke dag gewerkt alsof dat de laatste werkdag is. Dat wil zeggen dat alles netjes afgewerkt wordt achtergelaten.

Aannemer Siers volgt uiteraard strikt de richtlijnen van regering en RIVM. De projectleider en zijn assistent werken zoveel mogelijk vanuit huis. De toezichthouder van Siers is wel ‘in het veld’ aanwezig. Alle vergaderingen in het kantoor van Glasvezel Zuidenveld in Dalen zijn afgelast en zullen zoveel mogelijk telefonisch en digitaal worden geregeld.

Schouwen woningen

Schouwen van woningen kan nog wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. De schouwer belt aan en doet dan vast een paar passen terug. Hij informeert of er geen zieken in huis zijn en of de bewoners van het adres er geen bezwaar tegen hebben dat hij binnenkomt. Hij houdt voortdurend voldoende afstand, de tablet die hij gebruikt wordt na elk huisbezoek direct ontsmet. Kwetsbare groepen zoals bewoners van woonzorgcomplexen worden voorlopig niet bezocht.

De huisaansluitingen gaan voorlopig min of meer ‘gewoon’ door. Tevoren worden de betrokkenen gebeld of de huisaansluiting door kan gaan. Zo niet, dan wordt later een nieuwe afspraak gemaakt.”

Glasvezel Zuidenveld houden de inwoners van de gemeente Coevorden op de hoogte via de blog van de website en indien noodzakelijk via de mail