Coevorden – Een tentoonstelling, die de moeite waard is om te bezoeken, is ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’: een overzicht van de fotografie in Coevorden van de afgelopen eeuw. Het geeft een goed beeld van zowel de ontwikkeling van de fotografie als de veranderingen in de stad.

“De aanleiding hiervoor was een schenking van vijfhonderd ansichtkaarten door Wouter Grauss uit Zutphen. Zijn vader trouwde in 1966 in Coevorden en heeft hier jaren gewoond. Hij is in die tijd ansichtkaarten gaan verzamelen”, aldus museumdirecteur Rik Klaucke.

Nieuwe toekomst

De tentoonstelling geeft een goed beeld van de fotografie door de jaren heen én er zijn vele herkenbare beelden van Coevorden. “Er komen heel wat mensen die een connectie met Coevorden hebben, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie”, aldus Klaucke. Hij gebruikte het boek ‘Zicht op Coevorden’ van historicus Gerrit Kleis als inspiratiebron voor deze tentoonstellingen.

“Je kunt”, vervolgt Klaucke, “zuur naar de beelden van weleer kijken, maar ook met een blik van nostalgie en romantiek. De stad is op zoek naar een nieuwe toekomst en ik zie dat de gemeente iets moois van de stad wil maken. De herkenning en verhalen blijven.” Want herinneringen komen zeker boven bij degenen die de foto’s bekijken.

Rik Klaucke bedacht de naam ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. Hij wijst op een oude advertentie van Foto De Boer. “Tot mijn verrassing stond daarin de tekst ‘Ik zie, ik zie, wat gij niet ziet’.

Goed beeld

De collectie bevat tekeningen, die voor de fotografie met name werden gemaakt. “Daarna volgden reizende fotografen. De eerste fotograaf die zich in Coevorden vestigde was Comprecht Sanders. Hij werd in 1942 vermoord in Auschwitz. Daarnaast waren er goede hobbyfotografen als Abraham Vonk en Jan Gerrits, die hier een rijwielhandel had.” Bijdragen zijn er ook van beroepsfotograaf Rutger Bronts en ook Johan Pabon uit Weert, zijn grootvader is afkomstig uit Coevorden. Naast al het beeldmateriaal zijn ook camera’s uit vroeger tijden te zien.

Tijdens de expositie is er elke maand een ander thema, dat via de website en sociale media van het museum wordt bekendgemaakt. Iedereen kan foto’s insturen die bij het thema passen via info@museumcoevorden.nl. De mooiste foto’s worden op een tv-scherm in het museum getoond. Het thema voor deze maand was ‘Zwart-wit’.

Bij de tentoonstelling hoort een gratis speurtocht voor kinderen. Ook zijn er diverse (kinder)workshops en lezingen. Meer informatie staat op de website van Stedelijk Museum Coevorden. Tijdens de tentoonstelling zijn in de museumwinkel speciale 3D-ansichtkaarten van een aantal iconische plekken in Coevorden te koop.

De expositie is te zien tot en met zondag 24 september. Het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur met uitzondering van Koningsdag, Hemelvaartsdag en Pinksteren.