Coevorden – Het team Juf Wilhelmina van de Wilhelminaschool in Coevorden is in de categorie begeleiders winnaar geworden tijdens de verkiezing van Taalhelden. Dat bleek maandagavond tijdens de bijeenkomst van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe in Theater Hofpoort.

Bovendien waren in de categorie bruggenbouwers nog twee dames uit Coevorden genomineerd: Marjan Hemel van de Wilhelminaschool en Faisa Abdi. Dorina Hadders, projectleider van Stichting Lezen en Schrijven in Drenthe, reikte de oorkondes uit. Marjan Hemel maakt als begeleider van de ouderklas ook deel uit van het team Juf Wilhelmina. “We maken gebruik van het programma LOGO 3000 voor kinderen en ouders. Een week voordat de kinderen aan de slag gaan met bepaalde woorden neem ik die met de ouders door, zodat zij samen kunnen oefenen. Onderwerpen, die ik daarnaast met de ouders bespreek, zijn het vervoegen van werkwoorden. Het gaat er vooral om dat kinderen en hun ouders samen aan de slag gaan.”

De nationale voorleeskampioen Yosan Wegihu Teame (leerling van De Fontein in Sleen) las op prachtige wijze voor, waarna wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden de avond opende. Hij droeg de microfoon over aan presentator Eric van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Emmen de avond. Tijdens de bijeenkomst werden de taalhuiscoördinatoren in Drenthe in de schijnwerpers gezet, onder wie Dianne Companje namens Coevorden.

Van Oosterhout ging daarna kort in gesprek met onder andere gedeputeerde Hans Kuipers en Claudia Doek van de afdeling onderwijs van de gemeente Coevorden.

Er waren optredens van onder meer Justin Ripassa en René Karst. Karst verzorgt concerten Letter voor Letter om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Ondertussen was Herman Roozen druk bezig om alle gebeurtenissen in cartoons vast te leggen.

Een op de negen inwoners van de gemeente Coevorden is laaggeletterd. Deze week is er, tijdens de Nationale Week van de Alfabetisering, extra aandacht voor de uitdaging om laaggeletterdheid terug te dringen. De Week van de Alfabetisering is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven

Samen met onder andere de bibliotheken, andere gemeenten, de taalhuizen en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe haakt de gemeente Coevorden aan bij de landelijke campagne om samen de laaggeletterdheid terug te dringen.

In De Nieuwe Veste wordt woensdag 11 september een kennisevenement over laaggeletterdheid gehouden. Die is speciaal bedoeld voor professionals die met jonge kinderen in het voor- en vroegschoolse veld werken.