Dalen – Het Indië-veteranenmonument is vrijdagochtend herplaatst bij De Caspershof in Dalen. In verband met de nieuwbouw op de plek waar eerder MFC De Spinde/gemeentehuis stond, werd het beeld tijdelijk verwijderd. Nu heeft het weer een prominente plek gekregen.

Het beeld werd in 1994 geplaatst op initiatief van de heren J. de Jonge, G. Rotman, A.H. Snijders en A. Warringa. De vier sobats, kameraden, gingen met nog bijna vijftig andere inwoners van Dalen naar Indië om daar orde en vrede te brengen in de periode van 1945 tot 1950. Via de organisatie Dametin, Dalen met Indië, kregen de jongens maandelijks een krant en hielden zo een band met hun thuishaven.

Het beeld werd op zaterdag 2 juli onthuld door mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van generaal Spoor ten tijde van de periode in Indië. Daarna was Dametin nog jaren actief. De organisatie hield jaarlijks een herdenking en reünie voor de veteranen die in Nederlands Indië en Nieuw Guinea waren. Het beeld is de erkenning voor wat de veteranen is overkomen. De overheid liet hen destijds in de kou staan. Diverse jaren was deze herdenking en vele veteranen en hun familie waren op die dag in Dalen. Door afnemende subsidie en het aantal veteranen dat steeds minder werd, vond de laatste officiële herdenkingsdag in 2012 plaats.

Het beeld werd gemaakt door de heer Tuink uit Raalte. In de periode van de huidige nieuwbouw heeft beeldhouwer Wessel de Ruiter uit Meppel het (betonnen) beeld gerestaureerd en van nieuwe verf voorzien. “Het bleek dat het beeld bij de voeten was gebroken en er waren nog wat stukjes weg. Dat is nu hersteld”, aldus De Ruiter. Hij voert wel vaker werkzaamheden aan kunstbeelden voor diverse gemeenten uit.