Coevorden – TalentenCentrum Coevorden ging maandagavond van start met de eerste deelnemers. Het TalentenCentrum in MFC ‘Ravelijn Verbindt’ aan de Linthorst Homanlaan laat kinderen en volwassenen voor maximaal zes maanden kennismaken met muziek, dans en tekenen en schilderen. Kosteloos en geheel verzorgd door vrijwilligers, want de drempel om deel te nemen aan muzikale en culturele activiteiten moet volgens initiatiefnemer Bert de Haan zo laag mogelijk zijn.

De start was maandagavond met ‘Schilderen met Jan Lentz. De deelnemers waren heel geconcentreerd bezig en het was dan ook muisstil. Op dinsdag en woensdag zijn er de hele middag en avond activiteiten, dus wordt het een gezellige boel. Dan zijn er groepen voor gitaar, toetsen, accordeon, blokfluit, saxofoon, klarinet, streetdance en tekenen. Ook is er mandala- & intuïtief tekenen. Vrijwilligers met veel ervaring verzorgen de activiteiten, omdat ze het leuk vinden om hun passie en enthousiasme door te geven.

Deelnemers kunnen door deze activiteiten hun talenten ontdekken. Later volgt nog een feestelijke opening, waarvan de datum nog bekend wordt gemaakt.

Zes maanden

Er is gekozen voor een periode van zes maanden per activiteit. “Dat is genoeg tijd om erachter te komen of ze er gevoel voor hebben en of het de moeite waard is echte lessen te gaan volgen bij een professional”, aldus Bert de Haan. Het TalentenCentrum Coevorden is geen muziekschool. “Wij leren de deelnemer wat basisdingen op het gebied van muziek. Als ze ermee verder willen, dan moeten ze na die zes maanden doorstromen naar een muziekvereniging of -docent.”

Over gebrek aan belangstelling heeft het TalentenCentrum niet te klagen. “We zitten echt helemaal vol”, zegt Bert trots. “Er zijn 62 deelnemers, van wie een aantal meedoet aan twee activiteiten.”

Omdat niet iedereen een eigen instrument heeft om mee te oefenen, stelt het TalentenCentrum een aantal instrumenten beschikbaar. “Maar na die zes maanden moeten ze terug, want dan gaan de deuren weer open voor nieuwe deelnemers.” Bert hoopt met het TalentenCentrum dat muziek en meedoen aan andere culturele activiteiten voor meer mensen bereikbaar wordt. “Komt er een talentje bovendrijven, dan is dat fantastisch. Maar het belangrijkste is dat ze er plezier hebben.”