Coevorden – De oorlogsslachtoffers worden maandag 4 mei herdacht. “Dit jaar”, aldus het 4 mei comité Coevorden, “herdenken we samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten, maar op gepaste afstand van elkaar.” Het comité roept alle inwoners van Coevorden op om de hele dag de vlag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Het verzoek is ’s avonds niet naar de hervormde kerk, de synagoge of het verzetsmonument te komen, maar in plaats daarvan om 20.00 uur de herdenking voor de tv te volgen en ook de twee minuten stilte in acht nemen. Op deze manier herdenken we alle slachtoffers, ook 75 jaar na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog.

Om 19.45 uur luiden de kerkklokken, waarna om 19.45 uur traditiegetrouw de stoomfluit klinkt. Daarna kan het herdenkingsprogramma op de Dam via de tv gevolgd worden.

Het 4 mei comité zorgt ervoor dat op de graven van de omgekomen soldaten bloemen worden gelegd en kransen bij de synagoge en het verzetsmonument.

Foto: de herdenking ziet er dit jaar heel anders uit en vindt ditmaal vooral thuis plaats (archieffoto Esselien de Groot).

Burgemeester Bert Bouwmeester sprak een videoboodschap uit aan de inwoners van de gemeente Coevorden:

Lees ook:

Vlaginstructie 4 mei wijkt af van andere jaren