Coevorden – In de nacht van 2 op 3 oktober 2021 is het 79 jaar geleden dat de Joodse bevolking uit Drenthe is weggevoerd via kamp Westerbork naar de vernietigingskampen in het Oost-Europa. Stichting Synagoge Coevorden besteedt daaraan jaarlijks extra aandacht.

Dit jaar wordt op zondag 3 oktober om 14.30 uur een tentoonstelling geopend: ‘Engelandvaarder en Eichmann-ontvoerder. Louis van Coevorden, een gewone jongen in een ongewone tijd’. Tegelijkertijd wordt het gelijknamige boek uitgebracht. Tijdens de bijeenkomst spelen Aliet Hogen Esch en Hans Tobi Jiddische muziek

Om 16.00 uur worden nieuwe Stolpersteine onthuld bij Kerkstraat 38 en 29 en bij Kasteel 25 voor de familie Nieweg-van Coeverden en hun tweejarig zoontje, voor schoonmoeder Mathilda Frenk-van Tijn en voor Rika van Coeverden en haar zoon en neef.

Aanwezigen voor de boekpresentatie dienen zich aan te melden via secretaris@synagoge-coevorden.nl. Aanwezigen voor alleen de Stolpersteine kunnen zich rond 16.00 uur verzamelen buiten het synagogemuseum.

Louis van Coevorden was de zoon van Ernst van Coevorden en Rachel Vos. Louis wilde net als zijn vader koopman worden en om het vak goed te leren vertrok hij op 17-jarige leeftijd naar de grote stad en kwam in dienst bij het modehuis Gerzon in Den Haag. Aan zijn droom kwam een eind toen het Duitse leger Nederland binnenviel. Hij had totaal geen vertrouwen in de nazi’s en besloot tegen hen te gaan vechten. Als Engelandvaarder vertrok hij over land. Zijn tocht via België, Frankrijk, Zwitserland en Spanje bracht allerlei gevaren op zijn pad. In Engeland volgde hij een opleiding tot navigator. Bij terugkomst in Nederland ontdekte hij dat niet alleen zijn ouders, maar ook zijn broer, schoonzus, twee zwagers en vele andere familieleden, vrienden en bekenden waren vermoord tijdens de Holocaust. Hij besloot illegaal met zijn gezin naar Palestina te vertrekken. Daar hielp hij eerst met het smokkelen van wapens uit de Balkan, daarna om de luchtvaartmaatschappij El Al op te richten en tenslotte om Eichmann vanuit Argentinië naar Israël te smokkelen. Hij kreeg subsidie van de Nederlandse overheid om het bejaardenhuis ‘Queen Juliana-ouderenhuis’ in Herzlia Israël, op te zetten.

Het boek is na 3 oktober te koop voor 14,95 euro bij het synagogemuseum en de ReadShop Coevorden.