Coevorden – Stichting Synagoge Coevorden legt op dinsdag 6 juli negen nieuwe Stolpersteine. Inmiddels is het al meer dan een jaar geleden, dat in Coevorden werden Stolpersteine werden gelegd.

De stenen worden gelegd voor degenen, die tijdens de Holocaust zijn vermoord. Op de volgende locaties waar deze inwoners van Coevorden hebben gewoond, worden stenen gelegd voor: Wilhelmina van Coeverden-van der Wijk en haar dochtertje Jeannette, Aleida Kramerstraat 22; Abraham Krammer, zijn vrouw Mietje Krammer-Nord en hun kinderen Betje en Mietje, Aleida Kramerstraat 15; Coos van Coevorden, Friesestraat 29; Estella Meiboom-Hompes en haar dochter Mietje, Van Heutszsingel 45 (nu 41).

Aanmelding

Het leggen van de Stolpersteine begint om 14.00 uur vanaf de voormalige synagoge aan de Kerkstraat 36. Doordat de coronacrisis nog niet helemaal voorbij is, mogen nog geen grote groepen worden ontvangen in de synagoge. Aanmelden is daarom noodzakelijk. Dat kan via info@synagoge-coevorden.nl.

De Stolpersteine, ook wel struikelstenen genoemd, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan, het hoofd buigen en de tekst die erop staat lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is. Voor iedere voormalige en omgekomen bewoner wordt een struikelsteen gelegd omdat zij geen graf met steen hebben. Voor nabestaanden is dit daarom de enige plaats waar ze herinnerd worden aan hun grootouders en andere voormalige familieleden.

Lees ook:

Synagoge heeft bijzondere expositie