Coevorden – In de synagoge aan de Kerkstraat wordt donderdag 23 januari herdacht, dat het 75 jaar geleden is dat Auschwitz werd bevrijd door Russische militairen. Het programma duurt van 19.30 tot 22.00 uur.

Nu er steeds minder overlevenden van het kamp zijn, vertelt Monica van Rijn-Franken het verhaal van haar ouders die als enigen van de familie Auschwitz hebben overleefd. Ook vertelt zij wat dit oorlogsverleden voor haar jeugd heeft betekend. Het verhaal van Monica wordt omlijst met Jiddische liederen uit de oorlog en over vrede. Aliet Hogen Esch zingt de liederen, Hans Tobi begeleidt haar op piano.

De entreekosten voor het bijwonen van deze bijeenkomst zijn 7,50 euro, vrienden van Stichting Synagoge Coevorden betalen 5 euro. Opgave kan via info@synagoge-coevorden.nl.

Het heeft jaren geduurd voordat Monica er openlijk voor uit durfde te komen welke invloed de Tweede Wereldoorlog op haar leven heeft gehad. Haar moeder verbleef in negen kampen en haar vader in zes. Zij overleefden allebei. Van de overige familieleden is nooit meer iets vernomen. Monica is in 1950 in Amsterdam geboren en een jaar later verhuisde zij naar de VS. In 1977 keerde Monica terug naar Amsterdam waar zij een atelier heeft. Zij is een zeer gedreven kunstenares, die tijdens het schilderen elk besef van tijd en ruimte verliest. Zij gaat dan geheel op in het schilderen. Wat overblijft, is een momentopname van een worsteling van verf en doek. De invloeden van haar verborgen familiegeschiedenis vinden een weg op haar doeken.

Aliet Hogen Esch en Hans Tobi zijn beiden amateurmusici en werkzaam (geweest) in de gezondheidszorg. Ze hebben elkaar vijf jaar geleden leren kennen op een huiskamerconcert van een gezamenlijke vriend. Aliet is gegrepen door de Jiddische muziek en zong op dit concert Jiddische liederen waarbij Hans haar begeleidde op de piano. Ook Hans raakte gegrepen door deze muziek en sindsdien spelen ze regelmatig samen. Aliet volgde zanglessen bij onder andere Lea Schepel en Ineke Schlaman en zong in diverse koren. Daarnaast leidt zij sinds enkele jaren het 4-mei-kinderkoor in Noordbroek. Hans studeerde, naast zijn baan in de gezondheidszorg, enige jaren piano op het conservatorium, onder andere bij Max Godlieb en nam lessen bij Julia Zaytseva. Hans treedt de laatste jaren met enige regelmaat op als begeleider van zangers/zangeressen, met kamermuziekensembles en vierhandig pianospelend.

Lees ook:

Holocaustmonument ‘Levenslicht’ ook in Coevorden te zien