Zweeloo – De gemeente Coevorden is sinds eind augustus 2021 tot en met december 2022 culturele gemeente van de provincie Drenthe. “Wat geweldig, dat Sweelpop dan ook net haar veertigste verjaardag viert”, geeft Roelie Lubbers, projectleider Coevorden Culturele Gemeente, aan. Deze veertigste verjaardag en de volgende editie van Sweelpop Festival vindt plaats op 19 augustus 2022.

De inwoners van de gemeente Coevorden, hebben in het culturele jaar de kans en de gelegenheid om de gemeente op cultureel vlak op de kaart te zetten. Hiervoor is als thema gekozen ‘Verbonden in verhalen’. “De basis wordt gevormd door vier pijlers: Verbinden, Verhalen, Versterken en Vieren”, aldus Roelie. Cultuur zorgt voor verbinding. Iedereen kan meedoen en mag daarbij zichzelf zijn. Het culturele jaar is er voor jong en oud, voor iedere bevolkingsgroep in de samenleving.

De viering van het jarige Sweelpop Festival sluit goed aan op het culturele jaar. “Dit past uitstekend bij het thema met haar bijbehorende pijlers.” Inmiddels hebben meerdere generaties zich verbonden gevoeld door de muziek en door elkaar te ontmoeten en verhalen te vertellen op het festivalterrein in Zweeloo.

In augustus 2022 staat het complete Noordpool Orkest onder leiding van componist en pianist Reinout Douma op het podium van Sweelpop. Dit orkest bestaat uit 42 ongetemde professionele musici die alles spelen behalve klassiek. Het Noordpool Orkest was al eens te horen op Pinkpop en op andere festivals en heeft met grote (internationale) artiesten samengespeeld. Ook stond het orkest samen met Bert Visscher al eens op het podium in Coevorden (zie foto). “Wij zijn ontzettend trots dat het Noordpool Orkest 2022 Sweelpop komt openen. Noordpool Orkest is een hip orkest die zich echt onderscheidt van andere orkesten”, zegt Mark Nijenbanning, voorzitter van stichting Sweelpop.

Alle activiteiten en meer informatie over het culturele jaar 2021-2022 in de gemeente Coevorden zijn te vinden op www.cultureelcoevorden.nl.