Coevorden – De vacature van locatiemanager van Petje Af Coevorden kwam voor Manda Boon-Striper uit Sleen op het juiste moment. Manda vertelt: “Ik werkte in het onderwijs en had net ontslag genomen, op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik las de vacature en dacht ‘Dat kan wel eens wat voor mij zijn’. Ik heb toen een vlogje gestuurd. Ik heb me daarin voorgesteld.” De vlog en de gesprekken pakten goed uit. “Het puzzelstukje viel op z’n plaats”, aldus Manda. Zo is zij reeds een maand vol enthousiasme aan de slag.

Ieder kind heeft talent en verdient gelijke kansen voor de toekomst. Gelijke kansen zijn echter niet vanzelfsprekend. De Coevorder initiatiefgroep ‘Petje af’ en de landelijke stichting Petje af Nederland gaan samenwerken om kwetsbare kinderen extra te ondersteunen. Morgen gaat ‘Petje af Coevorden’ van start.

Inspirerend

‘Petje af’ nodigt nieuwsgierige kinderen in de leeftijd 10 tot en met 14 jaar uit om hen buiten schooltijd in contact te brengen met inspirerende rolmodellen en nieuwe ervaringen op te laten doen. In zeven blokken van vier weken maken de kinderen op zondag kennis met zeven beroepen, waarbij zij les krijgen van inspirerende gastdocenten, op bedrijfsbezoek gaan en in contact worden gebracht met kunst en cultuur.

De ouders worden er ook bij betrokken. “Op de derde bijeenkomst”, vertelt Manda worden de ouders verwacht zodat zij met eigen ogen kunnen zien wat hun kinderen doen.” De kinderen moeten gemotiveerd zijn om elke zondag aanwezig te zijn. Daarom wordt tevoren met de kinderen gesproken. “Er wordt immers een mooi, gratis programma aangeboden. Zij kunnen drie jaar meedoen, zodat zij kennismaken met 21 verschillende beroepsgroepen. Daarvoor krijgen zij een diploma in brons, zilver en goud. Kinderen kunnen daardoor op ideeën komen, die zij anders niet zouden hebben.”

Betere wereld

“Ik vind het goed als we allemaal een stempel zouden kunnen zetten voor een betere wereld. Dat wil ik heel graag. Het draait erom, dat ongelijkheid tussen kinderen worden verminderd. Waar je wieg staat, moet niet je toekomst bepalen”, stelt Manda. “We kunnen meer leerervaringen aanbieden en de kinderen prikkelen om hun talenten te ontwikkelen.”

Regelaar

De bijeenkomsten zijn op zondag, waarbij Manda aanwezig is. Daarnaast begeleiden professionele coaches de kinderen. “Ik ben nu vooral bezig geweest met het regelen van gastdocenten, uitjes, vervoer, lunches, sponsoring, het contacten leggen met fondsen en wat er verder nog bij komt kijken.” Verder gaat zij zich ook bezighouden met een opzet van een groep elders in de gemeente Coevorden. Zij lacht: “Ik ben wel een regelaar, ik zorg ervoor dat alles in kannen en kruiken is.” Daarenboven is zij op zoek naar coaches. “Inmiddels zijn er zo’n drie coaches. Het meedoen als coach kan ook dienen als stage tijdens een studie. Je eigen netwerk wordt daardoor heel groot”, aldus Manda.

Passie

“Het is een mooie uitdaging, die ik graag wil aangaan na achttien jaar onderwijs. Je moet je passie volgen en iets doen waar je gelukkig van wordt. Dit is een prachtige kans.” In deze functie is Manda eindverantwoordelijk voor de gang van zaken en die jas past haar wel.

Over ‘Petje af’

Stichting Petje af is er al jaren van overtuigd dat de plek waar de wieg heeft gestaan nooit de kansen in de toekomst mag bepalen. Door middel van een inspirerend praktijkprogramma worden kinderen zich bewust van hun talenten en mogelijkheden, ontwikkelen een positief zelfbeeld en worden gemotiveerd om te bouwen aan een kansrijke toekomst.

‘Petje af’ is een landelijke organisatie met lokale stichtingen, die worden bestuurd door vrijwilligers met een achtergrond in het onderwijs, het bedrijfsleven of de overheid. De initiatiefgroep in Coevorden bestaat uit Marjan Nijenbanning-Pot (docent mbo en ontwerper van leeromgevingen), Paulien Blaauwgeers (jurist jeugdrecht), Michel Blanken (docent voortgezet onderwijs en raadslid PvdA), Jan Geerts (voormalig directeur BWB-school in Dalen) en Marius Veenvliet (directeur IVM). Petje af Coevorden heeft onderdak gevonden bij het FabLab Coevorden in De Nieuwe Veste aan de Graaf Van Heiden Reinesteinlaan.

Kijk voor meer informatie op de website van Petje Af. Wie vragen heeft, kan mailen naar coevorden@petjeaf.nl. Het laatste nieuws wordt steeds bekendgemaakt op de Facebookpagina van Petje Af Coevorden.