Aalden – Het dameskoor Sweelodie bestaat twintig jaar en viert dit met een concert op zaterdag 5 november in De Drieklank aan de Kerkstraat in Aalden. Kaarten zijn vanaf vandaag, dinsdag 18 oktober, te koop bij de leden en bakkerij Kuijer aan de Aelderstraat 35. Er zijn tweehonderd kaarten beschikbaar. Zijn er op de dag van het concert nog kaarten, dan zijn die te koop aan de zaal. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is geopend vanaf 19.00 uur. Het wordt een concert met twee verrassingen.

De aanleiding

Secretaris Willie Jansen is één van de ‘aanstichters’ van het koor, dat inmiddels uit 37 dames bestaat. “Wij waren”, vertelt Willie, “met een paar vrouwen bij een optreden van The Sweel Singers en het leek ons een leuk idee om een dameskoor op te richten. De week erop stond een oproep in de lokale krant. Wij wisten er niets van, het bleek dat Trijnie Been daar achter zat. Tja, dan moet je dus aan de slag.”

Zo gezegd, zo gedaan. Er kwam een eerste bijeenkomst waarbij al achttien dames aanwezig waren. “We zochten om te beginnen wat makkelijke liedjes uit”, lacht Willie. “Ikzelf stond eerst voor het koor, daarna waren dat Tineke Smit en Karin Heeling.”

Jochem Weggemans

Via één van de leden werd Jochem Weggemans binnengehaald als dirigent. Hij was nog maar 17 jaar en leidde het koor meteen al voortreffelijk. Hij is ook de dirigent van The Sweel Singers. Hij rondde in de jaren erna het conservatorium af met als hoofdvakken piano en zang. Hij speelt bovendien gitaar, accordeon en trompet. “Ik haalde toen ik bij het koor kwam”, zo vertelt Jochem, “eerst de stemmen uit elkaar.” Hij is zeer verknocht aan zijn beide koren.

Voorzitter Susan Askes kwam in 2012 bij het koor. “Ik ben warm onthaald, we zijn echt samen één”, laat zij weten. Zij voelde zich dan ook meteen als een vis in het water.”

Repertoire

Door de komst van Jochem kwamen er steeds andere nummers. Willie: “We wilden wel een andere kant op. We wilden geen popkoor zijn, maar wel een aantal popgerelateerde nummers op het repertoire. De lat werd steeds hoger gelegd.” Een muziekcommissie kiest de nummers uit. Zo prijken nu ook ‘Roller Coaster’ en ‘Prachtige mooie dag’ van Daniël Lohues op het repertoire.

Naamsbekendheid

Het koor deed mee aan wedstrijden en werd tweemaal eerste. Susan: “We hebben een grote sprong gemaakt door in 2014 Korenslag in Hoogeveen te winnen. Dat was echt een complete verrassing. Daardoor werden we meer gevraagd om op te treden en kregen we meer naamsbekendheid.” Het koor gaf inmiddels al concerten in de kerk in Emmen en trad tweemaal op in het Atlas Theater in Emmen.

Repetities

Tijdens de repetities wordt flink gewerkt aan het repertoire maar ook aan ademhalings- en andere technieken. Jochem schrijft voor zowel The Sweel Singers als Sweelodie de arrangementen zelf en fungeert tevens als pianist. De koorleden komen uit Zweeloo en Aalden en ook uit onder andere Dalen, Gees en Emmen. Elke woensdagavond wordt van acht tot tien uur gerepeteerd in dorpshuis De Spil aan het Eswegje in Zweeloo.

Na het concert op 5 november komt er nog een kerstconcert en volgend jaar staat een grote show in het Atlas Theater op het programma. Meer informatie over het koor staat op www.sweelodie.com en op de Facebookpagina.