Coevorden – Bernhard Ensink maakt vanavond gebruik van het inspreekrecht tijdens de commissievergadering. Hij verzoekt de samenwerking van de gemeente Coevorden met de gemeente Brest en met Belarus ondubbelzinnig in het kader van het bevorderen van democratie en het respecteren van mensenrechten te plaatsen.

“Het huidige internationale beleid van de gemeente Coevorden legitimeert blijkbaar dat de ambassadeur van Belarus, vertegenwoordiger van de Wit-Russische dictator Lukaschenko, met vlagvertoon in Coevorden wordt ontvangen en met hem wordt overlegd over samenwerking op logistiek gebied. Volgens de website van de ambassade van Belarus bezocht de ambassadeur op uitnodiging van de Nederlandse kant Coevorden en de Euroterminal op 24 september jl.”

Ensink vindt, dat het Belarus-regime daarmee goede sier maakt om de wereld te laten zien dat Nederland en Belarus ook na de frauduleuze en onvrije verkiezingen van 9 augustus jl. gewoon blijven samenwerken op economisch en logistiek gebied. “Over dit bezoek zijn, voor zover ik weet, geen berichten in onze lokale of regionale media verschenen omdat de pers blijkbaar niet was uitgenodigd of in kennis was gesteld van het bezoek”, aldus Ensink.

“De leidster van de oppositiebeweging van Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya wordt alom gezien als de eigenlijke winnaar van de verkiezingen. Zij heeft voor 7 februari de ‘Day of Solidarity with Belarus’ uitgeroepen. Dan is het een half jaar geleden dat de oneerlijke en onvrije verkiezingen plaats vonden.”

Ensink hoopt, dat de gemeente Coevorden op 7 februari kan melden en met formele raadsbesluiten kan aantonen dat de samenwerking met Brest en Belarus vanaf nu niet langer de economische samenwerking als doel heeft maar ondubbelzinnig in het kader van de bevordering van democratie en mensenrechten is geplaatst.

Lees ook:

Wit-rood-witte vlag wappert als steun aan Brest (update)