Coevorden – Het Drentse Landschap bracht vanochtend een originele mortier van Bommen Berend bij Stedelijk Museum, Coevorden. Museumdirecteur Rik Klaucke nam het mortier, dat in permanent bruikleen wordt gegeven, met groot genoegen in ontvangst. Het krijgt een prominente plek op de tentoonstelling ‘De Vesting heroverd: 350-jarig ontzet van Coevorden’, die op zaterdag 8 oktober wordt geopend. “Daarna”, aldus Klaucke, “wordt de mortier opgenomen in de vaste collectie.”

“Er stonden sinds jaar en dag twee mortieren bij de ingang van havezate Oldengaerde bij Dwingeloo”, vertelt Jermo Tappel van Het Drentse Landschap. “Wij waren in de gelegenheid om er replica’s van te maken. De originele exemplaren stonden in weer en wind en we hebben een bestemming gezocht. De ene is dus nu bij het museum in Coevorden, de andere gaat vermoedelijk naar het Drents Museum in Assen.” Rik Klaucke wil er nog een affuit (een onderstel) bij laten maken.

Het mortier is gebruikt tijdens de schermutselingen van de bisschop van Münster, Bernhard von Galen (Bommen Berend).

Dankzij de medewerking van Het Drentse Landschap en de gemeente Coevorden werd het vervoer geregeld en werd het mortier het museum in gedragen.