Steenwijksmoer – Het project ‘Ontmoeten en bewegen Steenwijksmoer’ is vanmiddag op feestelijke wijze afgesloten. Daarmee zijn de renovatie en verduurzaming van het dorpshuis De Schalm en de aanleg van een multifunctioneel beweeg- en natuurpark afgesloten. Stichting Dorpshuis De Schalm en Plaatselijk Belang Steenwijksmoer werkten daarvoor nauw samen.

“Wij zijn trots, dat we dit kunnen afronden”, zei Lia Dekker in haar welkomstwoord. “Wij bedanken alle deelnemende partijen voor hun financiële bijdragen, adviezen en helpende handjes. Na bijna vijftig jaar was het dorpshuis van de Steenwijksmoerder gemeenschap wel toe aan een opknapbeurt.”

Nick Bosman van Plaatselijk Belang Steenwijksmoer sprak met name over de buitenactiviteiten. “Op het voormalige tennisterrein is nu een beweeg- en ontmoetingsparkje. We willen nu graag nog wat fruitbomen in het parkje. Zonder de bijdrage van LEADER was dit nooit van de grond gekomen.” Hij vroeg en kreeg een applaus voor alle vrijwilligers, waarbij Nick nog expliciet de inzet van Lia noemde.

Heel bijzonder

Burgemeester Renze Bergsma zei in zijn korte toespraak, dat het heel bijzonder is dat dit dorpshuis op deze wijze is gerenoveerd en het parkje is gerealiseerd. “Je zorgt met elkaar voor een aangenaam leven in dit dorp. Je kunt hier elkaar ontmoeten en je kunt bewegen. Om het bedrag voor de investering, 4 ton, bij elkaar te krijgen is één ding, maar dat jullie dat met elkaar hebben gedaan: dat is echt bijzonder.”

Aan hem was de eer om een lint door te knippen, waarna iedereen een kijkje kon nemen in en rond het dorpshuis. Er waren daarna allerlei activiteiten en demonstraties en stonden koffie, thee en frisdrank klaar in het dorpshuis.

Veranderingen

Er is nogal wat gebeurd de afgelopen jaren: in de grote zaal kwam aan de zijde van de parkeerplaats een nieuwe pui met openslaande deuren naar het terras. Het raam in de parketzaal werd vervangen door kunststofkozijnen, er kwamen nieuwe tafels en een systeemplafond met ledverlichting. Er is geschilderd en het dorpshuis werd voorzien van nieuwe gordijnen. De bestaande koelapparatuur werd vervangen door energiezuinige koelapparaten en de cv in bar/snackbar is vervangen. Samen met SVS is gymmateriaal gekocht. De muren van de gymzaal werden verstevigd, de douches werden vervangen en zijn legionellaproof. Ook hier kwam nieuwe verlichting en werden de plafonds aangepakt. Op het gebouw kwam nieuwe dakbedekking, waarna 120 zonnepanelen werden geplaatst. Die zonnepanelen werden geschonken door Ecotecworld en Solarfields, eigenaren van het zonnepark aan het Dwarspad. Ook buiten is heel wat veranderd en het gezelschap ging er graag een kijkje nemen.

Financiële bijdragen waren er van het VSB-fonds, het Rabo Stimuleringsfonds, het Oranjefonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de NAM, Kansfonds, Stichting Zonnige Jeugd, Stichting Doen en met 150.000 euro LEADER. Verder was er samenwerking met SVS en Protos en kwam nog geld uit het stimuleringsfonds en het dorpsbudget van de gemeente en legden het dorpshuis en plaatselijk belang zelf geld in. Uiteraard was ook BSV De Uithoek bij de plannen betrokken.