Oosterhesselen – In het najaar is zogenoemde slimme verlichting geplaatst aan de Edveensweg in Oosterhesselen. Wethouder Jeroen Huizing en Ria Epping en Wies Nijland van Plaatselijk Belang Oosterhesselen bekeken onlangs hoe dat werkt.

De slimme verlichting brandt op een capaciteit van 5 procent, totdat er een fietser of voetganger aan komt. Door een sensor gaat de verlichting van een aantal masten een korte periode branden op 100 procent. De volgende masten worden ingeschakeld als de voorbijganger bij de laatste brandende mast is. Zo wordt energie bespaard en lichtvervuiling voorkomen.

Het gaat om een proefopstelling om het systeem en het type verlichting te testen. Als het nodig is, kan de instelling veranderd worden. De proefopstelling past binnen het Beleidsplan openbare verlichting. “Een van de onderdelen van het plan is dat we knelpunten op schoolroutes aanpakken. In Oosterhesselen bestond al langere tijd de wens om dit gedeelte van het fietspad tussen Oosterhesselen en Sleen van verlichting te voorzien. Plaatselijk Belang heeft zich daar ook steeds voor ingezet. Het is mooi dat we nu met deze slimme verlichting van het regionale bedrijf Sustainder de veiligheid voor scholieren op deze route kunnen vergroten”, aldus wethouder Jeroen Huizing.

Foto: gemeente Coevorden.