Coevorden – Bij het monument bij de Lutterhoofdwijk nabij Nieuwe Krim legden mevrouw Marietje Keizer-Goselink en Miny Vos vanmiddag bloemen namens Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden. Namens de gemeente legde burgemeester Renze Bergsma een krans. Daarna blies Jan Benjamins van De Breibergers uit Dalerpeel de Last Post en werd een minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van de op 10 mei 1940 gesneuvelde Bernardus Drenth (20) uit Musselkanaal en Jitse Veenstra (21) uit De Wilp tijdens de grensbewaking bij Coevorden.

Sipke Beetstra was een dienstmakker van Veenstra en Drenth. Vele jaren was hij aanwezig bij de herdenking in Coevorden. Het monument bij de Lutterhoofdwijk is voorzien van een origineel element van de tankversperring. Het is gerealiseerd op initiatief van de historische vereniging. Het monument werd in mei 2019 onthuld door Sipke Beetstra en Marietje Keizer-Goselink. Vele jaren was Beetstra aanwezig bij de herdenking in Coevorden. Hij overleed in november 2019 op honderdjarige leeftijd. Marietje Keizer-Goselink, die er vanmiddag weer bij was, is de dochter van de toenmalige brugwachter Goselink. Ook aanwezig was sergeant-majoor Schottert.

Op de avond van 9 mei 1940 werden betonringen met hulp van enkele omwonenden op de weg geplaatst als wegversperring. De betonring werd in 2016 gevonden bij de plek waar vroeger de brug van Goselink en een kazemat was. Samen met Barend Schuiling, sergeant Klaas van der Baaren en Martinus Vugteveen uit Nieuw-Amsterdam hield Beetstra urenlang de Duitse opmars tegen.

Ieder jaar op 10 mei is er een herdenking in Coevorden voor de slachtoffers die 10 mei 1940 omkwamen bij de inval van de Duitsers. Dat is ook bij het monument bij de Bentheimerbrug, maar dit monument is tijdelijk verwijderd vanwege de bouw van appartementen.

“Die lange morgen in mei”

Voorzitter Jerry Stoker van de Historische Vereniging sprak tijdens een bijeenkomst in Het Arsenaal voordat de gang naar het monument werd gemaakt. “Op 10 mei 1940 werd de neutraliteit geschonden en raakte ons land betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. In zijn boek ‘In die lange morgen in mei’ beschrijft ingenieur Herman Brand nauwgezet wat zich toen afspeelde. Hij schreef: “Het opblazen van de bruggen op de Haandrik zijn in Coevorden te horen. Boer Beukeveld ontwaart drie soldaten met elkaar op één fiets, die hem toeschreeuwen dat de Duitsers komen. Hij geeft hen zijn eigen fiets en die van zijn vrouw zodat de soldaten hun weg kunnen vervolgen. Een van de drie soldaten verschijnt op de plek waar de brug van Goselink bij de Lutterhoofdwijk lag. Hij wordt er geholpen door soldaten van de groep Van der Baaren. De brug wordt opgeblazen. Op dat moment weten ze niet dat de Duitse strijdkracht inmiddels is uitgegroeid tot 750 ruiters met karabijnen, twee tanks, mitrailleurs, cavalerie- en afweergeschut. Er is hevig gestreden.” Daarbij kwamen Drenth en Veenstra om het leven.”

“Verhalen blijven delen”

Burgemeester Renze Bergsma sprak bij het monument. “Er zijn al veel herdenkingen geweest in de gemeente. Het is mooi en belangrijk om aanwezig te zijn bij dergelijke plechtigheden op al die locaties met een geschiedenis. Een geschiedenis die we niet mogen vergeten. Bij vrijheid denken we eraan dat er geen oorlog is, dat er geen geweld is, dat er geen onderdrukking is. Het is ook democratie: met elkaar bepalen we wie en hoe we ons land besturen. We kunnen eigen keuzes maken en we kunnen onszelf zijn. Vrijheid geef je door, die gun je elkaar. Vrijheid is ook een werkwoord. Voor ons is vrijheid soms heel gewoon. Je weet pas wat vrijheid is als je die niet meer hebt. Het leed in Oekraïne is hartverscheurend. Maar weinigen weten wat het is om zo te moeten leven, zij zijn daardoor getekend voor het leven. Laten we de verhalen blijven delen en stilstaan bij de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid.”