Coevorden – Ook ditmaal een kort verslag van een dag, waarop weinig gebeurde. Maar ik mag niet klagen, er zijn mensen die niet buiten de deur komen. Zoals Geerhard Gras en Gieny Goudswaard uit Dalen.

“Bent u zo angstig?”

Een vrouw kwam vandaag in de supermarkt op mij afgestevend. Ik deinsde achteruit, want zij dreigde wel heel dicht in de buurt te komen. Ik maakte haar duidelijk dat zij afstand moest houden. Bijna spottend vroeg zij “Bent u zo angstig?” Mijn logische antwoord was, dat ik zowel mijzelf als andere mensen wil beschermen in deze tijd. Angstig? Nee, wel oplettend.

Zij beloofde ondanks haar reactie toch afstand te houden, al deed zij onbewust toch steeds een stapje naar voren (en ik naar achteren). Ze begon over heel andere vervelende zaken als kinderen, die het slecht hadden, en dat er eenden waren vermoord. Ik probeerde het gesprek te beëindigen, maar dat ging niet heel vlot.

Bij de supermarkt was er nog een klant bij de zelfscan, die een praatje aanknoopte met een medewerkster, wel op gepaste afstand. Heel gezellig, maar achter hem stonden diverse mensen te wachten.

Er zijn spannender dagen

Dat was eigenlijk het enige dat ik vandaag heb meegemaakt. Ik heb wel eens spannender dagen meegemaakt. Toch is het wel wat spannend, dat je continu moet opletten. Ook interessant: ik ben naar de drogist geweest om eens een superkwaliteit handzeep te halen, want ook u zult last hebben van het vele handen wassen. Normaliter zijn dit handelingen, die ik niet zal melden. Maar in deze tijden is elk bezoekje buiten de deur heel bijzonder.

Verder zit ik veel op allerlei websites en de sociale media te kijken of er nieuws is. Natuurlijk krijg ik ook veel mail en word ik gebeld en zo kom ik de dagen wel door. Werken op afstand dus. Toch is het veel leuker om op stap te gaan en zo nieuws te vergaren. Maar, het is even niet anders. Ik kan nog naar buiten en dat geldt voor een aantal mensen niet.

Geerhard en Gieny

Wie niet buiten de deur komen, zijn Geerhard Gras en Gieny Goudswaard uit Dalen. “Gieny heeft afgelopen jaar een donornier gekregen”, vertelt Geerhard. “Daarvoor slikt zij medicijnen en dat verzwakt je immuunsysteem. We moeten dus heel voorzichtig zijn. Ik heb een lichte vorm van diabetes.” Bij Geerhard, tot voor enige tijd verslaggever bij RTV Drenthe, borrelen allerlei ideeën op voor reportages. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

In februari leidde Geerhard een bijeenkomst over oorlog en bevrijding in Dalen. “Ik zou dat in april in Oosterhesselen doen, maar dat gaat door de coronacrisis niet door. Dat vind ik echt heel vervelend, omdat vele ouderen naar deze avond uitkeken.”

Gieny en Geerhard vervelen zich wel een beetje, omdat zij niet buiten komen. “We hebben vandaag kaartjes geschreven voor de kleinkinderen. Verder lees ik jouw nieuwssite en de kranten en ik doe wat klusjes in huis. We komen de deur niet uit. Mijn broer Peter heeft boodschappen gebracht en we bestellen ook boodschappen online bij Plus Assen in Dalen. En natuurlijk hebben we de bezorgservice van de medicijnen voor Gieny.”

Dank aan bibliotheek

“Op jouw site lazen wij dat de bibliotheek boeken zou bezorgen. We hebben een boek besteld en dinsdag hing er een tasje met het bestelde boek aan de deur. Hulde voor onze Daler bieb”, besluit Geerhard.oeken hingen aan de deur.”