Schoonebeek – Drenthe staat dit jaar in het teken van Van Gogh, die 140 jaar geleden Zuidoost-Drenthe bezocht. Zo is er in de gemeente Coevorden veel te doen en te beleven in Zweeloo. Maar ook net buiten de gemeentegrens, in Schoonebeek, is er aandacht voor Van Gogh met exposities, de Van Gogh Beleeftuin en een kleinschalige kunstmarkt.

Het voortouw hierin nam Stichting De Spiker. In De Waag’nschuur aan de Burgemeester Osselaan (tegenover MFC ‘t Aole Gemientehoes) is een expositie te zien over het leven en werk van Vincent van Gogh. Hieraan hebben velen een bijdrage geleverd. Dat geldt ook voor de expositie in ‘t Aole Gemientehoes. Daarnaast staan er fraaie panelen van FotoFun op het aangrenzende grasveld bij de kerk en kan de Van Gogh Beleeftuin worden bezocht.

Aan de exposities werkten mee Cosis (diamond painting), kunstenaars uit het dorp, SKW (Sociaal Kultureel Werk), basisscholen en buitenschoolse opvang), Rembrandtproject schildert Van Gogh en FotoFun.

De exposities duren tot en met 28 juni. De Waag’nschuur is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en ‘t Aole Gemientehoes van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Uiteraard zijn de fotopanelen en de beleeftuin doorlopend te bekijken.

Kunstmarkt

Schoonebeek heeft er ook een kleinschalige kunstmarkt aan gekoppeld. Die wordt gehouden op zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur. Er staan 25 marktkramen van kunstenaars uit het hele land, bezoekers kunnen met Van Gogh op de foto en van 14.00 tot 16.30 uur is er muziek van Willem & Margreet Datema in de Dorpskerk. Bovendien is er een lezing over het leven van Van Gogh in Drenthe door Ruud & Marieke Hobo en zingt Martijje Lubbers haar lied ‘Wat zag Vincent’. De toegang is gratis.

Foto: Een van de werken in ’t Aole Gemientehoes.