De heer Johannes Jager (deze maand wordt hij 89) en Janna Jager-Boxem (84) uit Coevorden zijn vandaag maar liefst 65 jaar getrouwd. Locoburgemeester Steven Stegen kwam op bezoek om de felicitaties namens het gemeentebestuur over te brengen.

Jager komt uit een schippersfamilie. Hij kwam ter wereld toen het schip van de familie in de gemeente Staphorst lag. Mevrouw Jager zag het levenslicht in Klazienaveen en was iemand ‘van de wal’. Het tweetal ontmoette elkaar in Klazienaveen waar altijd een schippersbeurs was om werk te verkrijgen. Na drie jaar verkering trouwde het paar en werd mevrouw Jager een schippersvrouw. “En dat terwijl ze nog nooit verder dan Emmen was geweest”, zegt Jager. “We gingen de wijde wereld in en ze is een echte schippersvrouw geworden”, zegt hij trots. “Maar ik kon niet zwemmen, toch ben ik nooit bang geweest”, zegt Janna. Zij heeft het altijd naar haar zin gehad op het schip.

Zij kregen vier kinderen, van wie er twee naar het schippersinternaat gingen. Later was het paar al aan de wal en de andere twee kinderen gingen naar een reguliere basisschool. In de loop der jaren is de familie verder uitgebreid met twaalf kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. Van de vier kinderen is overigens niemand in de scheepvaart beland.

Johannes en Janna voeren met name in Nederland en Duitsland. De haven in Rotterdam was een van de vaste plekken. Veelal ging het om vervoer van graan. “Was het schip leeg, dan gingen we weer naar de schippersbeurs in Klazienaveen”, aldus Johannes.

Het paar lag zo’n twintig jaar met het schip aan de Beukenlaan en Johannes was een tijdje brugwachter van de Bentheimerbrug. Twaalf jaar geleden gingen zij aan de Spoorsingel wonen: niet verwonderlijk, want zij kijken uit op het water waarin hun eigen boot ligt. Die hebben ze meteen gekocht toen ze hier kwamen wonen en er wordt nog regelmatig mee gevaren.

Door het varen, ook op woelige baren, ging het lopen op het dek soms niet gemakkelijk. De manier van lopen is gebleven. “Ik loop nog steeds alsof ik op een schip loop”, lacht Jager.

De echtelieden verkeren nog in goede gezondheid, al wordt het lopen bij mevrouw Jager wat minder. “Mijn man doet alles in huis, het huishouden, hij kookt en doet boodschappen en daar ben ik maar wat blij mee.” Johannes en Janna zijn altijd in elkaars nabijheid geweest door het schippersbestaan. “Als hij niet in de buurt is, roep ik hem altijd”, besluit Janna. Daarnaast maakt Johannes miniatuurschepen, schildert en maakt snijwerk. Een bezig baasje dus, die bovendien vol verhalen zit over het schippersleven.

Het huwelijksfeest wordt in huiselijke kring gevierd met de familieleden.