Coevorden – ‘Reuring in de Veste’ van zondagmiddag gaat de boeken in als een succesvol evenement, dat heel goed werd bezocht. Her en der liepen figuranten in historische kleding, zoals notabelen, ijzerkoekenbaksters, wasvrouwen, bedelaars, dames van lichte zeden (die goede zaken deden) en er was een waarzegster. Ook was er muziek, zo oogstte Henk Busscher veel waardering met zijn muzikanten. Op de Markt was een kerstmarkt, waarop onder meer Theater Hofpoort, Galerie Kunst op Vijf en Coevorden Co-Helpers waren vertegenwoordigd.
Om half drie begon het IJzerkoekenoproer bij het Kasteel, het kerstverhaal van Coevorden. Op 22 december 1770 kwam er een verbod op de rondgang met ijzerkoeken. Een protestbijeenkomst was verboden, maar daaraan hadden de Coevordenaren geen boodschap. Zij kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden (destijds was dat gevestigd in de Kerkstraat), aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Het verhaal begon vanmiddag voor het Kasteel, waarna een rondgang volgde langs onder meer de synagoge, museum Thijnhof, de Stadskerk en het voormalige raadhuis. Het dreigde nog even mis te gaan toen de Schutterij van Koeverden ingreep, maar de magistraat besloot onder druk het verbod in te trekken. Zo kwam alles op z’n pootjes terecht.
De organisatie van dit onderdeel was, net als voorgaande jaren, in handen van theatermaakster Marion Maters. De acteurs van Theatergroep WIJ waren present als bijvoorbeeld ijzerkoekbakster, garnizoenssoldaat, dominee en notabelen. De dominee was dit weekend druk, gisteravond was hij één van de herders tijdens de Kerstreis in Sleen. Het oproer eindigde op de Markt.
Daar verzorgde In2Dance nog een spetterend optreden. Vervolgens kwam Sem Donkers, acteur en auteur uit Coevorden, aan het woord. Hij noemde enige historische gebeurtenissen, waarbij hij vooral aandacht schonk aan het verhaal van de Drie Podagristen.
Organisatie Reuring
Het evenement is georganiseerd door een commissie, bestaande uit Harm Jan Veenstra, Sandra Jonker, Jenny Jansen, Suzan Donkers, Rianne Ekkelenkamp, Geertje Spijkerman, Annie Drogt en Greetje Jonker. Reuring in de Veste werd mede mogelijk gemaakt door vele vrijwilligers, Centrummanagement Coevorden, de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, de Rabobank, Stedelijk Museum Coevorden en het Cultuurfonds.
Thijnhof hield ‘Reuring in het museum’, een middag met oliebollen, glühwein en muziek. BLUES2 trad er op en kunstenaars van Kunstcollectief SMALT lichtten hun kunst toe. Bovendien traden buiten midwinterhoornblazers op. Deze activiteiten werden gesubsidieerd door de Warming Stichting.