Coevorden – Voor zondag 18 december staat het evenement ‘Reuring in de veste’ op het programma. En reuring is er volop! De start is om 12.45 uur met een kanonschot op de Weeshuisweide, gelost door burgemeester Renze Bergsma. Daarna gaan de activiteiten op deze koopzondag van start, die tot 17.00 uur duren.

Het verhaal en de route

Parkeren kan aan de Parallelweg en het EDS-plein. Vanaf daar begint het verhaal van ‘Reuring in de veste’:

“Via de tunnel onder het spoor loopt u de Friesestraat in. De eerste straat gaat u linksaf, in de Molenstraat loopt u door de Rosse Buurt. U loopt door langs het Weeshuis waar de weeskinderen spelen en waar u oude ambachten kunt bewonderen. U loopt door naar de Weeshuisweide waar de Schutterij van Koeverden u in haar Taverne verwelkomt. Geniet ook van het kerstverhaal op de Weeshuisweide waar een heuse kerststal is gebouwd. Bij de Markt loopt u linksaf over de brug richting het Kasteel waar de Jonkheer en Jonkvrouw wonen. U komt langs het Gouverneurshuis waar om 15.00 uur de optocht in het teken van het IJzerkoekenoproer van start gaat. Richting de brug over de haven kunt u bij de waarzegster uw toekomst laten voorspellen. Over de brug langs de haven komt u langs Stedelijk Museum Coevorden. Het museum is die dag gratis te bezoeken. U treft hier de ijzerkoekenbakster die laat proeven van deze lokale lekkernij. U kunt ook de ijzerkoeken kopen. U loopt door richting de Rijnsestraat waar de wasvrouwen hun dagelijkse werk doen. Vervolgens gaat de route rechtsaf de Bentheimerstraat in waar het meisje met de zwavelstokjes zich warm probeert te houden. In de gevangenis proberen de landlopers luidruchtig uw aandacht te trekken. Laat ze niet vrij want o wee…

Op de Markt aangekomen kunt u genieten van een gezellige Kerstmarkt, de terrassen zijn open en er zijn optredens van koren. Sluit vooral aan bij de optocht van het IJzerkoekenoproer! Om 16.30 uur is er een verrassend gezamenlijk optreden als afsluiting van deze fantastische dag.”

Dit evenement is mogelijk dankzij de medewerking van meer dan honderd vrijwilligers!

Muziek en kunst

Medewerking is er onder meer van De Breibergers uit Dalerpeel, de Moorblaozers uit Nieuw-Schoonebeek en Sweelodie uit Zweeloo.

De route gaat langs Readshop Coevorden aan de Friesestraat 26. Hier is Minno de Roo uit Oosterhesselen van onder meer Galerie Kunst op Vijf aan het werk. Hij maakt gebruik van de eeuwenoude schilderkunst met verf op basis van eigeel. Het schilderij wordt geveild.

Bij Museum Thijnhof laten de Reest- en Vechtbloazers om 15.00 uur van zich horen. Er zijn oliebollen en glühwein. In het museum speelt BLUES2. De toegangsprijs voor het museum, geopend van 13.00 tot 17.00 uur, is 2,50 euro.

IJzerkoekenoproer

De optocht van het IJzerkoekenoproer start om 15.00 uur voor het Gouverneurshuis bij het Kasteel. Iedereen wordt uitgenodigd om zich aan te sluiten. De organisatie is in handen van theatermaakster Marion Maters. De acteurs van Theatergroep WIJ zijn present als bijvoorbeeld ijzerkoekbakster, garnizoenssoldaat, dominee en deftige dame.

Het verhaal van het IJzerkoekenoproer gaat over de volksopstand die ontstond naar aanleiding van het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken. Dit verbod, dat op 22 december 1770 werd uitgevaardigd door de lokale bestuurders, bracht onrust bij de bevolking. Om oproer tegen te gaan, werd een protestbijeenkomst verboden. Maar de Coevordenaren kwamen op 29 december in opstand bij het raadhuis van Coevorden, aangevoerd door ijzerkoekenbaksters. Bij dit raadhuis besloot de magistraat onder grote druk uiteindelijk om het verbod op de rondgang met de ijzerkoeken in te trekken. Daarmee is het IJzerkoekenoproer hét kerstverhaal van Coevorden.

Speurtocht

Door het centrum van Coevorden is een speurtocht uitgezet. Alle inzenders krijgen het IJzerkoekenreceptenboek en er worden leuke prijzen verloot.

In de binnenstad worden de bezoekers door middel van bordjes langs de juiste route geleid. Dit evenement is georganiseerd in opdracht van het Centrummanagement Coevorden en wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Coevorden, de provincie Drenthe, de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stedelijk Museum Coevorden. En niet te vergeten door de ruim honderd vrijwilligers, figuranten en andere deelnemers in welke vorm dan ook.

Voetbal

Wie de finale van het WK Voetbal niet wil missen, kan de wedstrijd volgen in café Marktzicht en Stadscafé Vancouver.

Het laatste nieuws is te volgen op de Facebookpagina Reuring in de veste.