Oosterhesselen – De heer Pieter van Vliet (89) en mevrouw Jantje van Vliet-Hilbrands (82) uit Oosterhesselen zijn vandaag zestig jaar getrouwd. Ook bij dit echtpaar ging burgemeester Bert Bouwmeester op bezoek in de woning van het paar in De Etgaarde.

Van Rotterdam naar Kibbelveen

Piet van Vliet is geboren en getogen in Rotterdam. Na het bombardement op deze stad in 1941 ging hij daarom regelmatig naar een boer in Kibbelveen. Na de oorlog keerde hij terug naar Rotterdam en voltooide de ambachtsschool. Het werken in een fabriek beviel hem niet meer en hij besloot terug te keren naar dezelfde boer in Kibbelveen, waar hij vervolgens zo’n vijftien jaar werkte.

Jantje Hilbrands is geboren en getogen op een boerderij in Sleen. Piet en Jantje ontmoetten elkaar destijds in de kapel in Sleen waar een jongens- en meisjesvereniging en een koor was. Na drie jaar verkering trouwden zij. Omdat zij in de Noordoostpolder een woning konden krijgen, verhuisden zij naar Ens waar Piet op een boerderij ging werken. Daar werden een zoon en dochter geboren.

Na zo’n vijf jaar keerden zij terug naar Zuidoost-Drenthe om de boerderij van de ouders van mevrouw Van Vliet-Hilbrands over te nemen. “Dat was wel even wennen om als gezin samen met je ouders te wonen”, lacht mevrouw Van Vliet. Daar werd nog een dochter geboren. Later verhuisden haar ouders naar een andere plek in Sleen.

Reizen

Vanwege de hoge investeringen, die voor de boerderij moesten worden gedaan, verkochten zij in 1987 de boerderij en het land. “We zijn aan het reizen gegaan”, vertelt het paar. “Dat kon voor die tijd nooit.” Zij maakten allereerst een rondreis van zo’n 11.000 kilometer door Canada en Amerika. “We gingen toen voor de eerste keer vliegen”, lacht mevrouw Van Vliet, “en het vliegtuig bleek kapot te zijn. We kwamen daardoor later dan gepland aan. Ik spreek geen woord Engels of Duits, maar ik redde me wel met het Drents”, schatert zij. “En wisten we de weg niet meer? Dan bestelden we een taxi om voor ons aan te rijden.”

Andere reizen voerden naar onder andere Noorwegen, Zweden en Lapland. Na hartklachten van Piet van Vliet besloot het paar het dichterbij huis te zoeken. Er werden vele bootreizen in Nederland en naar België en Duitsland gemaakt. De heer Van Vliet rijdt nog steeds auto en dat vinden de echtelieden heel fijn om zo nog naar de kinderen te kunnen. Inmiddels heeft het paar zes kleinkinderen. Zeven jaar geleden verhuisden zij van Sleen naar Oosterhesselen.