Sleen – Sinds vanochtend staat de geliefde kraanwagen van Pluk van de Petteflet weer in Bibliotheek Sleen. Dankzij een gift van de voormalige Wereldwinkel in Sleen en de inzet van leerlingen van de afdeling techniek van scholengemeenschap Vincent van Gogh in Assen is hij helemaal gerestaureerd.

Rolf Albring, directeur van de school, en zijn dochter Bente droegen de kraanwagen over aan de bibliotheek.

De kraanwagen van Pluk van de Petteflet stond jarenlang in de bibliotheek van Sleen aan de Westrupstraat. De peuters en kleuters waren er dol op. Tijdens hun bezoek aan de bibliotheek maakten ze heel graag een ritje in de kraanwagen. Helaas was de kraanwagen oud en stuk.

Als dank voor de gratis huisvesting stelde de stichting WereldwinkelSleen een bedrag beschikbaar voor de restauratie. Zo is er in de bibliotheek een blijvende herinnering aan de Wereldwinkelperiode waarvan alle kinderen uit Sleen en omstreken nog jarenlang plezier kunnen hebben.

Dit jaar is het 50 jaar geleden dat het boek ‘Pluk van de Petteflet’ werd uitgegeven. In 2021 is Pluk nog steeds één van de populairste kinderboekenhelden in Nederland. Locatieleider Dineke Meijering van Bibliotheek Sleen hoopt dat de kinderen binnenkort weer zelf boeken uit mogen zoeken in de bibliotheek en dan ook weer een ritje kunnen maken in hun favoriete kraanwagen.

Foto (Silvia de Vries): Bente en Mara in de kraanwagen.